Een biologische tuin voor iedereen!

Een tuin waar buurtbewoners mee mogen helpen tuinieren in de moestuinen en waar je elkaar kunt ontmoeten voor een praatje of een potje jeu de boules.

Tineke Hopman, projectleider bij Stichting Welzijn Beverwijk, signaleerde onder bewoners een behoefte aan meer groen in hun wijk en aan een plek om elkaar in de buitenlucht (veilig) te kunnen ontmoeten. Ook Paulien Willemsen, begeleider bij activiteitencentrum De Fontein van RIBW K/AM merkte bij haar cliĆ«nten de behoefte om bezig te zijn met groen.

Na een brainstormsessie kwamen zij tot de conclusie dat het buurthuis de beste plek is voor het starten van een buurttuin. Er is veel ruimte die een stuk groener, maar ook ecologischer kan en waar gelegenheid is om de hele buurt ervan mee te laten profiteren.

Dankzij het televisieprogramma 'Lodewijks Groene Geluk' kwam een en ander in een stroomversnelling. Toen Paulien Lodewijk benaderde was hij direct enthousiast over de buurttuin. Al snel maakte Lodewijk samen met Helga van Leur een plan en inmiddels ligt er een pracht van een tuin rondom het buurthuis. De tuin staat al volop in bloei en er is nu al regelmatig opbrengst van groentes, bijvoorbeeld spitskool, rode kool en sla. 

Wie dat wil kan de tuin zelf bewonderen, maar zeker ook actief mee tuinieren! Hoe je dat kunt doen lees je in deze flyer.

Stichting Welzijn Beverwijk (SWB) nam samen met RIBW K/AM het initiatief voor deze buurttuin. Beverwijk Duurzaam speelde daarbij in de initiatieffase een adviserende rol.

In de uitvoeringsfase werden zij daarbij geholpen door het tv-programma 'Lodewijks Groene Geluk'.  

Naast 'Lodewijks Groene Geluk' wordt de tuin mede mogelijk gemaakt door Rabobank Haarlem-IJmond, gemeente Beverwijk, KUUK en Junior Kamer IJmond. 

Bekijk de tv-uitzending!

Wil je zien hoe de tuin zo snel tot stand is gekomen, kijk het programma 'Lodewijks Groene Geluk' op RTL4 terug via RTL gemist.

Wij helpen graag mee

Omdat duurzaamheid ook bij de bibliotheek hoog op de agenda staat schenkt de bibliotheek een serie boeken over (moes)tuinieren waar vrijwilligers en buurtbewoners doorheen kunnen bladeren en inspiratie uit kunnen opdoen. Er zijn boeken voor zowel volwassenen als kinderen. Over ecologisch, duurzaam en biologisch tuinieren, over koken met zelfgekweekte groentes, een jaarplanning voor tuinieren, krioelende diertjes in de tuin en leuke dingen om te maken voor de tuin.