Lente op 't plein – Online leestafel: kunst in boeken

21 juni 2021, van 14:00 tot 15:30 | Online

De maandelijkse ‘leestafel’ van de bibliotheek – je weet wel, dat maandelijkse online boekenprogramma waarin je aan de hand van een thema wordt getipt over allerlei boeken – is tijdens de BUK-week geheel gewijd aan ‘kunst in boeken’.

Oog en oor voor het decor

Het presentatiekoppel Jaap Tesselaar en Isa van Klaveren maakten een keuze uit de stapel boeken waarin een kunstwerk een belangrijke rol speelt. Dat kan van alles zijn: een schilderij, tekening, bouwwerk, een muziekstuk, een liedje, een band of orkest, een schilder of zanger. Maar zij hebben ook oog voor boeken waarin kunst onnadrukkelijk, soms bijna achteloos een rolt speelt. Zoals bijvoorbeeld de jazzmuziek in het werk van Murakami. Of de New Yorkse kunstscene bij Rita Mae Brown (Rubyfruit Jungle) of prominenter in de bestseller Max Mischa en het Tet offensief van Johan Harstadt. Dichterbij huis maken schrijvers als Bert Natter en Auke Hulst je op een terloopse, vanzelfsprekende manier deelgenoot van hun liefde voor klassieke en popmuziek. Met als bonus ook enkele dichters.

Kruisbestuiving

In sneltreinvaart behandelen Isa en Jaap verder het fenomeen ‘kunstenaarskringen’ en ‘smeltkroezen’ waarin schilders, schrijvers, componisten ergens (in Parijs, New York, Londen, Amsterdam of Alkmaar) samenklonteren en elkaar inspireren en zich een culturele voorhoede wanen van een nieuwe tijd. Vooralsnog staan gepland: de jaren twintig in Europa en Amerika en de jaren vijftig/zestig in Amsterdam, Parijs en New York. Van de Muiderkring en de Italiaanse Renaissance tot de Leidseplein-scene.

O ja, natuurlijk zijn er ook boeken waarin een schilderij of compositie een hoofdrol speelt, of de kunstenaar zelf. Ook die passeren de revue. Het puttertje van Donna Tart bijvoorbeeld, of het ook verfilmde Het meisje met de parel. Verder tal van dichters die zich suf dichtten over prachtige schilderijen. Je krijgt ook afbeeldingen te zien en muziek te horen die verband houdt met de besproken boeken. Het is in ieder geval weer lekker veel.

Maandag 21 juni, van 14.00 uur tot 15.30 uur, online via Zoom.

Bestel een gratis toegangskaart via onderstaande knop of bij de klantenservice in de bibliotheek.

Hoe werkt het?

Bestel een gratis toegangskaart via onderstaande knop.
Je volgt de workshop of lezing thuis op je eigen computer of tablet.
Je ontvangt op de dag van de workshop rond 10.30 uur een e-mail met de inloggegevens.
Heb je om 11.00 uur nog niets ontvangen, kijk dan in je spambox.

Let op, we kunnen de weblink alleen toesturen aan wie de kaartjes heeft besteld.
Heb je zelf kaartjes besteld voor iemand anders, stuur de e-mail met de link dan door.

Join Zoom Meeting

Meeting ID: 820 1476 3949

Passcode: 620014

Deze cadeautjes krijg je van …

De lezingen en workshops in de reeks Lente op ’t plein zijn cadeautjes van Bibliotheek IJmond Noord, Centrum voor de Kunsten Beverwijk, Kennemer Theater, Stichting Welzijn Beverwijk en Beverwijk uit de kunst.