Fietstocht met gids door het Oer-IJ gebied

23 juni 2021, van 10:00 tot 13:00 | Gemaal 1879, Fielkerweg 4, 1921 AN Akersloot

Kosten: € 5,00

In samenwerking met Stichting Oer-IJ organiseren wij een aantal fietstochten onder leiding van enthousiaste Oer-IJ gidsen die vanaf verschillende startpunten de excursies begeleiden (zie onder).

Het Oer-IJ landschap van nu heeft in het verleden zijn structuur gekregen door de wisselwerking tussen land, water en wind, tussen zee en rivier en door de steeds maar stijgende zeespiegel: vijf meter in de laatste vijfduizend jaren. Zo is land gevormd dat ook nu nog bestaat, maar is soms ook land vernietigd door het water – denk aan het Alkmaarder Meer of de Beemster – of door de wind afgedekt met duinzand zoals bij Velsen in de Velserbroek. En al minstens vijftig eeuwen lang hebben hier mensen goed geleefd en steeds verder vormgegeven aan dat markante landschap. Zij hebben geleerd om te gaan met de kansen en risico’s van het waterrijke milieu en hoe de rijkdom van plant en dier op het land, in het water en de lucht te benutten.
Hun kennis en ervaringen zijn van generatie op generatie in woord en soms geschrift overgedragen. Het landschap zelf is als een geheugen waarin dat is terug te lezen: in zichtbare elementen en patronen die het onzichtbare tegelijkertijd kunnen verbergen en herkenbaar maken.

De fietstochten leiden ons langs verschillenden aspecten van het Oer-IJ gebied, waarbij de gids ons zal wijzen op de specifieke kenmerken van het Oer-IJ landschap. Gezien de startplaatsen is het niet te voorkomen dat sommige stukken van de fietstochten langs hetzelfde traject leiden. Op dit moment beschikken wij nog niet over de exacte routes, deze zal in de loop van de weken worden aangevuld. Voor de eerste twee routes is al wel bekend langs welke plaatsen we fietsen.

En voor wie mee gaat fietsen en van schrijven houdt; laat je tijdens deze fietstocht inspireren en doe mee met de schrijfwedstrijd ‘Ode aan het Oer-IJ gebied’.

Er kunnen maximaal 10 personen mee per excursie (minimum leeftijd 12 jaar).
De afstand is tussen de 15 en 20 kilometer. De duur 2½ tot 3 uur.

Op de volgende dagen kun je met ons meefietsen:

Woensdag 23 juni, 10.00 uur. Akersloot.
Start: Gemaal 1879, Fielkerweg 4, 1921 AN Akersloot

Deze tocht zal plaats vinden in Akersloot en Uitgeest. De gids vertelt over de waterhuishouding in deze gebieden en de geesten van Uitgeest.

Vrijdag 9 juli, 13.00 uur. Uitgeest.
Start: Rechthuys, Kerkbuurt 3, 1911 CM Uitgeest

Deze fietstocht leidt ons langs de Die, de oorspronkelijke Oer-IJ tak. Vervolgens fietsen we naar Castricum en Akersloot.

Woensdag 14 juli, 10.00 uur. Heemskerk.
Start: Het Koetshuijs bij Kasteel Assumburg, Tolweg 9a, 1967 NG Heemskerk

Deze route vanuit Heemskerk volgt de oude zuidelijke waterloop van het Oer-IJ, over de geest van Heemskerk, via kasteel Marquette terug naar kasteel Assumburg.

Woensdag 25 augustus, 13.00 uur. Akersloot.

Start: Gemaal 1879, Fielkerweg 4, 1921 AN Akersloot

Woensdag 1 september, 10.00 uur. Castricum.
Start: Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA Castricum

Woensdag 8 september, 13.00 uur. Heemskerk.
Start: Het Koetshuijs bij Kasteel Assumburg, Tolweg 9a, 1967 NG

Woensdag 15 september, 13.00 uur, Castricum.
Start: Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA Castricum

Woensdag 22 september, 13.00 uur. Beverwijk.
Start: Huis van de Geschiedenis (Museum Kennemerland), Westerhoutplein 1, 1943 AA te Beverwijk

Deze route vanuit Beverwijk gaat via de Grote kerk, de geest van Beverwijk, Aagtendijk, Stelling van Amsterdam, de haven/Meerplein, Huize Scheybeeck weer terug naar Museum Kennemerland.

(foto: Tom Kisjes)