Fietstocht met gids door het Oer-IJ gebied

18 mei 2022, van 13:00 tot 15:30 | verzamelen: Koetshuis bij kasteel Assumburg, Heemskerk

Kosten: € 5,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Vanwege zeer enthousiaste reacties op de vorig jaar georganiseerde fietstochten organiseren wij in samenwerking met Stichting Oer-IJ weer een aantal fietstochten onder leiding van enthousiaste Oer-IJ-gidsen die vanaf verschillende startpunten de excursies begeleiden.

Het Oer-IJ-landschap van nu heeft in het verleden zijn structuur gekregen door de wisselwerking tussen land, water en wind, tussen zee en rivier en door de steeds maar stijgende zeespiegel: vijf meter in de laatste vijfduizend jaren. Zo is land gevormd dat ook nu nog bestaat, maar is soms ook land vernietigd door het water – denk aan het Alkmaarder Meer of de Beemster – of door de wind afgedekt met duinzand zoals bij Velsen in de Velserbroek.

En al minstens vijftig eeuwen lang hebben hier mensen goed geleefd en steeds verder vormgegeven aan dat markante landschap. Zij hebben geleerd om te gaan met de kansen en risico’s van het waterrijke milieu en hoe de rijkdom van plant en dier op het land, in het water en de lucht te benutten.
Hun kennis en ervaringen zijn van generatie op generatie in woord en soms geschrift overgedragen. Het landschap zelf is als een geheugen waarin dat is terug te lezen: in zichtbare elementen en patronen die het onzichtbare tegelijkertijd kunnen verbergen en herkenbaar maken.

De fietstochten leiden ons langs verschillende aspecten van het Oer-IJ-gebied, waarbij de gids ons zal wijzen op de specifieke kenmerken van het Oer-IJ-landschap.

Gezien de startplaatsen is het niet te voorkomen dat sommige stukken van de fietstochten langs hetzelfde traject leiden.
Op dit moment beschikken wij nog niet over de exacte routes. Zodra die bekend zijn, geven we daarover hier meer informatie. 

Er kunnen maximaal 10 personen mee per excursie (minimum leeftijd 12 jaar).

De afstand is tussen de 15 en 20 kilometer. De duur 2½ tot 3 uur.

De laatste fietstocht is op zaterdag 11 juni, 13.00 - 15.30 uur, vertrek Uitgeest/Akersloot (exacte locatie volgt).