Uitverkocht! Fietstocht met gids door het Oer-IJ-gebied

15 september 2021, van 13:00 tot 16:00 | Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA Castricum

Kosten: € 5,00 (Kaartverkoop in de Bibliotheek vanaf 13.00 uur, online 24/7)

In samenwerking met Stichting Oer-IJ organiseren wij een aantal fietstochten onder leiding van enthousiaste Oer-IJ-gidsen die vanaf verschillende startpunten de excursies begeleiden (zie onder).

Het Oer-IJ-landschap van nu heeft in het verleden zijn structuur gekregen door de wisselwerking tussen land, water en wind, tussen zee en rivier en door de steeds maar stijgende zeespiegel: vijf meter in de laatste vijfduizend jaren. Zo is land gevormd dat ook nu nog bestaat, maar is soms ook land vernietigd door het water – denk aan het Alkmaarder Meer of de Beemster – of door de wind afgedekt met duinzand zoals bij Velsen in de Velserbroek. En al minstens vijftig eeuwen lang hebben hier mensen goed geleefd en steeds verder vormgegeven aan dat markante landschap. Zij hebben geleerd om te gaan met de kansen en risico’s van het waterrijke milieu en hoe de rijkdom van plant en dier op het land, in het water en de lucht te benutten.
Hun kennis en ervaringen zijn van generatie op generatie in woord en soms geschrift overgedragen. Het landschap zelf is als een geheugen waarin dat is terug te lezen: in zichtbare elementen en patronen die het onzichtbare tegelijkertijd kunnen verbergen en herkenbaar maken.

De fietstochten leiden ons langs verschillenden aspecten van het Oer-IJ-gebied, waarbij de gids ons zal wijzen op de specifieke kenmerken van het Oer-IJ- landschap. De fietstochten vertrekken vanaf verschillende startplaatsen, per datum fietsen we vervolgens langs verschillende routes door het Oer-IJ-landschap. De gidsen bepalen zelf de route. Als wij van te voren de route (globaal) hebben doorgekregen passen wij dat aan op de website. Wil je meerdere keren meefietsen informeer dan van te voren even welke routes van ekaar verschillen.

En voor wie mee gaat fietsen en van schrijven houdt; laat je tijdens deze fietstocht inspireren en doe mee met de schrijfwedstrijd ‘Ode aan het Oer-IJ gebied’.

Er kunnen maximaal 10 personen mee per fietstocht (minimum leeftijd 12 jaar).
De afstand is tussen de 15 en 20 kilometer. De duur 2½ tot 3 uur.

Op de volgende dagen kun je met ons meefietsen:

Woensdag 23 juni, 10.00 uur. Akersloot.
Start: Gemaal 1879, Fielkerweg 4, 1921AN  Akersloot

Deze tocht zal plaats vinden in Akersloot en Uitgeest. De gids vertelt over de waterhuishouding in deze gebieden en de geesten van Uitgeest.

Vrijdag 9 juli, 13.00 uur. Uitgeest.
Start: Rechthuys, Kerkbuurt 3, 1911CM  Uitgeest

Deze fietstocht leidt ons langs de Die, de oorspronkelijke Oer-IJ-tak. Vervolgens fietsen we naar Castricum en Akersloot.

Woensdag 14 juli, 10.00 uur. Heemskerk.
Start: Het Koetshuijs bij Kasteel Assumburg, Tolweg 9a, 1967NG  Heemskerk

Deze route vanuit Heemskerk volgt de oude zuidelijke waterloop van het Oer-IJ, over de geest van Heemskerk, via kasteel Marquette terug naar kasteel Assumburg.

Woensdag 25 augustus, 13.00 uur. Akersloot.
Start: Gemaal 1879, Fielkerweg 4, 1921AN  Akersloot

Woensdag 1 september, 10.00 uur. Castricum.
Start: Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901NA  Castricum

Woensdag 8 september, 13.00 uur. Heemskerk.
Start: Het Koetshuijs bij Kasteel Assumburg, Tolweg 9a, 1967NG

Woensdag 15 september, 13.00 uur, Castricum.
Start: Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901NA  Castricum

Het Oer-IJ is een riviertak van de Rijn geweest, die tot het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde en veel invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de landschappen hier. Wie door dit landschap achter de duinen fietst gaat iets begrijpen van kronkelende kreken, stetten langs strandwallen, de raadselachtige ligging van strandvlakten en middeleeuwse dijken, en gaat de geesten herkennen.

Woensdag 22 september, 13.00 uur. Beverwijk.
Start: Huis van de Geschiedenis (Museum Kennemerland), Westerhoutplein 1, 1943AA te Beverwijk

Deze route vanuit Beverwijk gaat via de Grote kerk, de geest van Beverwijk, Aagtendijk, Stelling van Amsterdam, de haven/Meerplein, Huize Scheybeeck weer terug naar Museum Kennemerland.

(foto: Tom Kisjes)