We zijn tijdelijk gesloten

De bibliotheken zijn gesloten. De tijdelijke inleverbus in vestiging Beverwijk is geopend.
Omdat jij niet naar ons kunt komen, komen wij naar jou toe. Bestel je boeken hier.

Lente op 't Plein - Een nieuw geluid in de literatuur

22 maart 2021, van 14:00 tot 15:30 | Online

Kosten: gratis

Elke maandagmiddag een inspirerende lezing of gezellige workshop voor senioren! Voorlopig doen we dat noodgedwongen online. Maar ondanks dat is het gelukt om een leuk en afwisselend programma samen te stellen. Op 22 maart neemt Jaap schrijvers van nu onder de loep. We proberen in anderhalf uur uit te vinden of er sprake is van "een nieuw geluid". Ook oud-stadsdichter Isa van Klaveren is te gast, voor extra tips en een voordracht!

'Een nieuwe lente, een nieuw geluid...’ zijn de overbekende beginregels van het gedicht Mei. Geschreven door Herman Gorter op de grens van Velsen en Beverwijk, toen Gorter hier tijdelijk verbleef en uitzicht had op de lieflijk kabbelende Scheibeek.

Gorter beloofde ons een nieuw geluid. En is het hem dat gelukt? In alle tijden en in alle windstreken claimen jonge schrijvers dat ze op de drempel staan van een nieuwe tijd en dat ze een nieuw geluid willen laten horen.

We nemen schrijvers van nu onder de loep en proberen uit te vinden of er sprake is van een nieuw geluid.  Nederlandse schrijvers natuurlijk (onder meer Maartje Wortel, Esther Gerritsen en Jente Posthuma), debutanten, maar ook nieuwe auteurs uit andere landen (Harstadt, Rooney, Vuong). We geven zoveel mogelijk tips, maar we kijken ook even om. Wat is er terechtgekomen van al die stromingen die ooit ook een nieuwe lente beloofden? Hoe klonk hun nieuwe geluid destijds?

Denk aan de Vijftigers (Lucebert, Claus),  de Tachtigers (Perk, Van Deyssel) , de Maximalen (wie waren dat ook weer?) maar ook verder weg: de Praagse lente (Milan Kundera met zijn ondraaglijke lichtheid), de Zuidamerikaanse golf (Gabriel Garcia Marquez) of een stroming als The angry young men (met Kingsley Amis en Edward Albee).

We houden zoveel mogelijk van deze lentes tegen het licht, in heden en verleden, pikken de krenten uit de pap en proberen zoveel mogelijk met elkaar te combineren.

Met als doel: veel leestips, die allemaal ooit een nieuwe lente en een nieuw geluid beloofden. Klinkt het nog, of werd de lente een natte kille zomer?

Maar vooral: hoe word ik wijs uit het overweldigende boekenaanbod van deze tijd? Beleven we weer een nieuwe lente, horen we daar een nieuw geluid? Ergens in de buurt van de Scheibeek?

Hoe werkt het?

Bestel een gratis toegangskaart via onderstaande knop.
Je volgt de workshop of lezing thuis op je eigen computer of tablet.
Je ontvangt op de dag van de workshop rond 10.30 uur een e-mail met de inloggegevens.
Heb je om 11.00 uur nog niets ontvangen, kijk dan in je spambox.

Let op, we kunnen de link alleen rechtstreeks toesturen aan degene die de kaartjes heeft besteld.
Heb je zelf kaartjes besteld voor iemand anders, stuur de e-mail met de link dan door.

Hulp nodig?

Je kunt altijd even bellen naar de bibliotheek (0251-228591). We helpen je graag.

Andere 'Winter/Lente op 't plein'-activiteiten in maart

Workshop korte verhalen schrijven - 15 maart van 14.00 – 15.30 uur.

Met schrijver Auke Hulst op reis door Amerika - 29 maart van 14.00 – 15.00 uur.