We gaan weer open!

Het ziet ernaar uit dat we vrijdag 21 mei weer open kunnen. Lees hier meer.

Lente op ’t plein – Leestafel ‘Het leven van anderen’

17 mei 2021, van 14:00 tot 15:30 | Online

Kosten: Gratis

Elke maandagmiddag een gratis inspirerende lezing of gezellige workshop voor senioren! Voorlopig doen we dat online. Desondanks is het gelukt om een leuk en afwisselend programma samen te stellen. Aan de online Leestafel van 17 mei gaan Isa van Klaveren en Jaap Tesselaar een stapel biografieën, autobiografieën, dagboeken en brievenboeken te lijf. Zo breed mogelijk. Levensverhalen van schrijvers, dichters, staatslieden geven ons een beeld van vroegere tijden en mensen en van hoe zij leefden.

Het leven (toen) bezien door hun ogen

Wie weet nog wie Willem Wilmink was? Annie M.G. Schmidt is waarschijnlijk nog wel bekend bij de meeste lezers. Geldt dat even sterk voor Nescio? Wie ging er ook weer schuil achter Droogleever Fortuyn-Leenmans? Laat staan dat je weet wat er in 1945 na de Tweede Wereldoorlog gebeurde. En honderd jaar geleden, in 1921 in Duitsland? Hoe lagen toen eigenlijk de politieke verhoudingen in Nederland? Of hoe was het om in de jaren vijftig als jong meisje in een rood nest op te groeien? Of als Europese vrouw in het China van Mao? Hoe word je een sportheld en wat doet dat met je?

Gelukkig hebben we vaak de foto’s nog en legio brieven, dagboeken en aantekeningen. Dankzij deze zogeheten egodocumenten kunnen we ons een goed beeld vormen van andere tijden en andere mensen. Hoe spraakmakende figuren of juist heel gewone mensen zich in een bepaalde tijd en in een bepaalde kring staande wisten te houden.

We bespreken de levens en de gebeurtenissen die aansprekend zijn, die de geschiedenis gekleurd hebben, ooit gespreksonderwerp waren, of niet vergeten mogen worden.

Zo komen er vele boeiende personen en gebeurtenissen aan bod. Naast de biografieën bladeren we door dagboeken, brievenboeken en autobiografieën die andere en vervlogen tijden weer tot leven wekken.

Verder zoeken we antwoord op de vraag wat een biografie goed maakt. En, wat is eigenlijk het verschil tussen een roman en biografie?

Kortom, stof te over voor deze nieuwe workshop van Tesselaar & Van Klaveren!

Hoe werkt het?

Bestel een gratis toegangskaart via onderstaande knop.
Je volgt de workshop of lezing thuis op je eigen computer of tablet.
Je ontvangt op de dag van de workshop rond 10.30 uur een e-mail met de inloggegevens.
Heb je om 11.00 uur nog niets ontvangen, kijk dan in je spambox.

Let op, we kunnen de weblink alleen toesturen aan wie de kaartjes heeft besteld.
Heb je zelf kaartjes besteld voor iemand anders, stuur de e-mail met de link dan door.

Hulp nodig?

Je kunt altijd even bellen naar de bibliotheek (0251-228591). We helpen je graag.

Deze cadeautjes krijg je van …

De online lezingen en workshops in de reeks Lente op ’t plein zijn cadeautjes van Bibliotheek IJmond Noord, Centrum voor de Kunsten Beverwijk, Kennemer Theater en Stichting Welzijn Beverwijk. Want in dezesombere tijd kunnen we wel een opkikkertje gebruiken.