Lentemarkt Duurzaamheid en Stadsnatuur

27 mei 2023, van 12:00 tot 16:00 | Kerkplein Beverwijk (bij slecht weer in de Grote Kerk)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Kom zaterdag 27 mei tussen 12.00 en 16.00 uur genieten van een gezellige en inspirerende markt voor iedereen, van jong tot oud, op het Kerkplein (of bij slecht weer in de Grote Kerk) in Beverwijk.

Met inspirerende activiteiten, leuke en interessante informatie en ook met lekker en gezond eten. Het thema van deze markt is: duurzaamheid en stadsnatuur. Voor je georganiseerd door Bibliotheek IJmond Noord en de lokale energiecoöperatie EcoBeverwijk. Welkom!

Het programma

 • Demonstratie over fermenteren van groenten. Met proeverij!
  door Céline Lecomte (van Cuisine CéLaVie). Fermenteren van groenten is een hele oude techniek die nu weer heel modern is. Het is gezond en duurzaam en leuk om te doen.
 • Plantjes- en stekjesmarkt. Je kunt ook bijdragen aan de verrijking van de stadsnatuur door te zorgen voor meer biodiversiteit in je eigen tuin. Begin vandaag nog en koop wat plantjes en stekjes. De (netto) opbrengst van de stekjesmarkt gaat naar Klein Hofland, een buurttuin die wekelijks vanuit de oogst van hun tuin verse groente levert aan de Voedselbank. Met dit geld kunnen ze zaden voor het nieuwe jaar kopen. Heb je misschien nog stekjes of plantjes ter beschikking? Neem ze mee voor een ander en … voor het goede doel.
 • Een duurzame stad begint met minder steen en meer planten. De gemeente heeft speciaal voor deze dag op het Kerkplein een aantal tegels gewipt en wij gaan er plantjes voor terugzetten. Goed voorbeeld! Dus kom kijken hoe je dat zelf ook kunt doen.
 • Voor kinderen zijn er leuke dingen te doen: via een speurtocht over de markt komen ze van alles te weten en kunnen ze experimenteren met onderwerpen uit de natuur. Er is een speciale kinderhoek met knutselmateriaal uit de natuur. Ook zijn er nog het straattheater en de wandeling met de boswachter en dat is nog lang niet alles.
 • Straattheater Belletje Sterk. Speciaal voor peuters en kleuters is er een leuke voorstelling.
 • Vanaf 14.00 uur: Op zoek naar de wilde stadsnatuur. Je hoeft er de stad niet voor uit. Speurtocht met de Bosw8er voor kinderen van 7 -12 jaar. Evert-Jan Woudsma laat kinderen op aanstekelijke wijze de natuur beleven in hun eigen omgeving. Bij voldoende belangstelling wordt de tocht herhaald.
 • De vrijwilligers van het Repair Café helpen je bij de reparatie van spullen die je niet wilt weggooien. Je kunt ook kleding laten repareren.
 • Bespaar geld met je snoeisel, gebruik je potgrond opnieuw en geef oude tegels een tweede leven. Tijdens de presentatie Goed voor je portemonnee én het milieu: tuinier circulair! laat Iris Veltman je kennismaken met allerlei leuke manieren van hergebruik in de tuin. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een insectenhotel van gebruikte materialen, stapelmuurtjes, een egelhuis van oude stenen en plantenvoeding van groenafval. Ook is haar nieuwste boek Tuinlogica te koop, dat Iris graag voor je signeert.
 • Mandala’s leggen van natuurlijke materialen. Meer dan alleen prachtige kunst. Doe mee en ontdek hoe waardevol deze activiteit voor je kan zijn.
 • Luchtkwaliteit meten kun je ook zelf: Doe mee. Hollandse Luchten is een project over burgerwetenschap en het meten van de leefomgeving met sensortechnologie. Ons doel is om inwoners een platform te geven om het gesprek aan te gaan met instituties, experts en bedrijven en zo de fysieke leefomgeving te verbeteren. Wij gebruiken fijnstofsensoren om het fijnstofgehalte in de lucht te meten. Op de Duurzame Lentemarkt geven we een korte workshop waarin je zelf kan experimenteren met een sensor en het meten van fijnstof. 
 • EcoBeverwijk heeft tips over energie besparen, laat duurzame isolatieproducten zien en geeft antwoord op jouw vragen over het verduurzamen van je huis. Je kunt ook een afspraak voor een gesprek bij je thuis maken.
 • Beverwijk duurzaam geeft praktische voorbeelden voor een duurzame lifestyle. Er zijn allerlei verrassende huishoudelijke producten te zien die helpen je voetafdruk te verkleinen. Ook is er aandacht voor groene daken.
 • De Duintuin is aanwezig met biologische groenten uit de buurt. Als zorgboerderij bieden zij werk aan mensen die opbloeien doordat ze duurzame groentes kunnen leveren. Ze zijn ook goed in het maken van overheerlijke soep en lekkere duurzame hapjes,waarvan je kunt proeven.
 • Regel ook een gastvrij bed & breakfast voor egels! Egels dreigen in de steden uit te sterven, tenminste, als we niks doen. Dicky van Riemsdijk van Egelopvang Haarlem laat je zien wat je voor egels kunt betekenen. In natuurlijke tuinen hebben ze het bijvoorbeeld erg naar hun zin. En ook hier geldt: een tegeltuin is geen egeltuin! Stel vandaag al jouw vragen aan een echte specialist! 
 • Wandeling met Truus Zonneveld door de natuur van de stadsrand
  Vertrek vanaf het Kerkplein om 15.00 uur. Vanaf 14.30 uur kun je je hiervoor aanmelden, alleen op de markt zelf. Verzoek: kom als het kan op de fiets naar het Kerkplein. Dan fiets je gezamenlijk naar het beginpunt (= eindpunt) van de wandeling. 
 • Welzijn Beverwijk: Zwerfafval, je komt het helaas overal tegen. Welzijn Beverwijk legt uit wat zwerfafval betekent voor de natuur, wat zij doen om de bewustwording te vergroten en hoe je de groeiende groep zwerfafvalrapers kunt versterken. Pak die grijpstok en trek de wijk in. 
 • De Vlinderstichting kon er vandaag helaas niet bij zijn, maar voor geïnteresseerden is er wel gratis interessant en nuttig foldermateriaal.
 • Ook de biologische supermarkt in de Breestraat is er vandaag jammer genoeg niet bij. Maar ... je vindt hier wel hun interessante aanbieding die alleen vandaag geldig is op vertoon van de kleine flyer met het stempel achterop. Kom dus eerst naar de lentemarkt, haal er de flyer en doe dan nog even boodschappen bij Bee Eco.
 • Beeldend kunstenaar en kruidenvrouw Mireille Schermer werkt graag met de natuur samen. Met Nature Works maakt ze van lokale planten en bomen zowel verzorgings- als geneeskrachtige producten in kleine aantallen. De helende kracht van de natuur loopt als groene draad door haar werk en ze deelt haar kennis door middel van wildplukwandelingen en workshops. Tijdens de markt vertelt Mireille je graag meer over de geneeskracht van onze onkruiden en zijn er ook wat van haar kruidenproducten te koop. 
 • De imker die zou komen, is jammer genoeg plotseling verhinderd. Misschien lukt het nog om de komst van een andere imker te regelen.

Alle activiteiten tijdens deze markt zijn gratis

We bieden je alle activiteiten tijdens deze markt gratis aan. De markt heeft weliswaar geen commercieel karakter, maar plantjes, eten en drinken en enkele andere zaken zijn niet gratis.

Het meest actuele programma vind je ook steeds op de website van EcoBeverwijk.

HET PROGRAMMA WORDT NOG VERDER UITGEBREID.

Vind je het leuk om zelf ook iets te presenteren op de markt? Neem dan even contact op met Marijke Hopman van EcoBeverwijk: tel.06-29219769.

Voor je georganiseerd door ...

De duurzame lentemarkt is voor je georganiseerd door de plaatselijke energiecoöperatie EcoBeverwijk en Bibliotheek IJmond Noord.

De marktkramen zijn gehuurd bij

Party Support die ons voor deze mooie gelegenheid korting gaf op de servicekosten.