Klimaatweek 2022

31 oktober 2022 t/m 6 november 2022

Een beter klimaat begint vandaag. Dit is hét moment om nog bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer (energie) te besparen. Dat is goed voor ons allemaal, een groener Nederland én onze portemonnee.

Maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen. Om nog meer mensen en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, is er van 31 oktober t/m 6 november 2022 de Nationale Klimaatweek.

De bibliotheek vindt het klimaat en duurzaamheid ook belangrijk. Daarom staat dit hoog op onze agenda, om zo het bewustzijn op dit gebied te vergroten.

De bibliotheek heeft als taak het stimuleren, ondersteunen, faciliteren en toerusten van burgers om mee te kunnen doen in en bij te kunnen dragen aan een moderne en leefbare samenleving.

Ook bij alle inwoners ligt de verantwoording voor een beter en schoner milieu. Met elkaar hebben we afgesproken dat alle huishoudens in 2050 aardgasvrij zijn. Daarmee zetten we een grote stap om te voldoen aan onder andere lokale klimaatdoelen.

Gelukkig is een groot deel van de mensen zich er al van bewust dat het water ons aan de lippen staat en zijn er vele initiatieven voor een duurzame samenleving, maar aandacht voor een duurzame toekomst blijft broodnodig.

Samen met vele organisaties en instanties (o.a. Beverwijk Duurzaam, EcoHeemskerk, EcoBeverwijk, gemeentes) wil Bibliotheek IJmond Noord het belang van een duurzame samenleving onder de aandacht brengen.

Ook qua bedrijfsvoering is de bibliotheek duurzaam bezig. Tijdens de verbouwing is op diverse manieren gekeken naar duurzame oplossingen. Zo liggen er 200 zonnepanelen op ons dak, is de CV ketel vervangen voor een HR-ketel, zijn alle kantoren voorzien van ledverlichting met bewegingssensoren en is er glas geplaatst met een hoge isolatiewaarde (HR++). We scheiden zoveel mogelijk ons afval en maken een bewuste keuze als het gaat om printen.

Inloopspreekuur energiebesparing

Heb jij zelf informatie nodig over het besparen van energie en/of het verduurzamen van je huis? Dan kun je maandelijks het inloopspreekuur van EcoHeemskerk en EcoBeverwijk bezoeken. De goed opgeleide en ervaren energiecoaches weten dat thuis minder energie verbruiken op vele manieren kan. En ze kunnen adviseren wat je het beste als eerste kan doen. Vaak is er in je woning namelijk meer mogelijk dan je denkt, ook als je een huurhuis hebt.
De inloopspreekuren in Beverwijk zijn op 22 oktober, 5 november en 10 december.
De inloopspreekuren in Heemskerk zijn op 29 oktober en 26 november.

Binnenkort is er bij de bibliotheek een duurzaamheidscoördinator die zich nog verder gaat verdiepen in maatschappelijk verantwoord ondernemen en het organiseren van activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

Boeken over duurzaamheid

Wist jij dat de bibliotheek een uitgebreide collectie boeken heeft over klimaat en duurzaamheid in de breedste zin van het woord?
Dus boeken over circulaire economie, voedselverspilling, plastic soup, off-grid wonen, je huis verduurzamen, biologisch tuinieren enzovoort.
En lekker handig, ze staan ook nog eens allemaal bij elkaar in een kast, dus alles in een oogopslag bij elkaar!

Onze top drie van meest uitgeleende duurzaamheidsboeken is:

• Een leven op onze planeet – David Attenborough
  • Zero Waste koken – Florence Lea Siry
  • 80 duurzame reizen zonder vliegen – diverse medewerkers

Lezing over het klimaat

In het kader van de Nationale Klimaatweek is er op woensdag 2 november de presentatie Klimaatverandering; wat is er aan de hand en wat doen wij eraan? Deze presentatie is in de vestiging Beverwijk en is gratis toegankelijk.

Meer informatie over deze presentatie