Lezing ‘Land vol leven. Over de tuinbouw in de Beverwijkse binnenduinrand’

23 november 2020, van 14:00 tot 15:30 | Foyer Kennemer Theater

Kosten: € 5,- voor bibliotheekleden, € 7,- voor niet-leden.

Maandag 23 november geeft Truus Zonneveld (onder voorbehoud!) een lezing over “Land vol leven. Over de tuinbouw in de Beverwijkse binnenduinrand”.

‘Malse spinazie’, ‘friszure rabarber’, ‘sappige aardbeien’, knapperige wortelen’ en bijterige boontjes’: Dat kwam vroeger allemaal van de akkers in de Beverwijkse binnenduinrand.

Boekje

In juli verscheen het boekje Land vol leven, een uitgave van de gemeente Beverwijk. Het rijk geïllustreerde boekje handelt over de tuinbouw in de Beverwijkse binnenduinrand.
Schrijver en samensteller Truus Zonneveld deed onderzoek, interviewde enkele (oud-)tuinders, en schreef een beknopte geschiedenis van de tuinbouw vanaf de 17de eeuw. In het boekje komen zaken aan bod als de ligging op een strandwal, de afgegraven duinen (nollen), de gevarieerde teelten, de productiewijzen, de veilingen, en de mores van tuindersfamilies.

Pleidooi

Zonneveld pleit met Land vol leven indirect voor het behoud van de laatste tuinderijen in de binnenduinrand. Deze zijn waardevol vanwege het landschappelijke karakter, de huidige teelten en de lange historie.

Over Truus

Truus Zonneveld schrijft graag en veelvuldig over landschap en geschiedenis. Zij is mede-eigenaar van tekstbureau Zonneveld & Thöne, maakt deel uit van de redactie van het magazine van Landschap Noord-Holland en is bestuurslid van de stichting Kunst & Cultuur Beverwijk. In die hoedanigheid organiseerde zij projecten als En boven de polder en Beek als Bron waarin zij aandacht vraagt voor het landschap, de geschiedenis en de vergeten en verwaarloosde waterlopen (duinbeken en duinrellen) in de binnenduinrand.

Indien de lezing door mag gaan, kunnen maximaal dertig bezoekers de lezing bijwonen.

Kaartverkoop

Kaarten zijn te koop via onderstaande knop en vanaf vrijdag 20 november tijdens de openingsuren vanaf 13.00 uur bij de klantenservice in een van de bibliotheekvestigingen.