Rosa Bonheur: online kunstlezing

21 maart 2023, van 20:00 tot 22:00 | Online vanuit Huis

Kosten: € 5,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In de loop van de negentiende eeuw ging de bourgeoisie zich steeds meer interesseren voor kunst. Vooral genreschilderkunst werd populair, met name de uiterst realistische weergave van dieren, en niemand die dat zo overtuigend kon als de animalier (dierenschilder) Rosa Bonheur.

Bonheur werd in 1822 geboren in Bordeaux als dochter van een pianolerares en een kunstschilder. De familie verhuisde naar Parijs waar Bonheur junior meer interesse in tekenen bleek te hebben dan in het onder de knie krijgen van lezen en schrijven. Dit lukte gelukkig wel, maar haar interesse in de kunst werd verder gestimuleerd. Haar vader bracht zelfs levende dieren naar het atelier zodat Bonheur kon oefenen. Ook buiten Parijs oefende ze op het weergeven van dieren, ze kopieerde werken in het Louvre, en ze bestudeerde de anatomie van dieren, onder andere aan de École nationale vétérinaire d’Alfort.

Haar eerste grote succes was Ploegen in de Nivernais (1849), een opdracht van de Franse staat. Als haar meesterwerk beschouwde ze 'De paardenmarkt' dat zich nu in de collectie van het Metropolitan Museum in New York bevindt. De nadruk van het tafereel ligt op de dieren. De mensen spelen een ondergeschikte rol.

Niet alleen als vrouw die schilderde schopte ze tegen conventies. Rosa Bonheur droeg mannenkleding, iets waarvoor ze officieel toestemming nodig had. En misschien was haar openheid over haar relaties met haar vrouwelijke partners nog wel het dapperste wat ze deed.

Over het afgebeelde schilderij

Het schilderij Labourage nivernais (Ploegen in de Nivernais) bevindt zich in de collectie van Musée d’Orsay in Parijs. 

We organiseren ook nog de volgende lezing met Bureau Boeiend:

Brussel: woensdag 26 april in de bibliotheekvestiging Beverwijk!

Koop hier je deelnamebewijs voor deze lezing