Slavernij in de kunst

8 november 2023, van 20:00 tot 22:00 | Online vanuit huis

Kosten: € 5,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tijdens Nederland Leest staat het boek Sonny Boy centraal. Daarom organiseren wij in november de online kunstlezing 'Slavernij in de kunst'.

Slavenhandel

In november 1596 kwam er een schip de haven van Middelburg binnen. Hoewel de inwoners wel vaker bezoek van ver kregen, moeten de ‘veele mooren’ aan boord een opvallende verschijning zijn geweest. Dit directe contact met de slavenhandel was een uitzondering, zelden deed zo’n schip de Nederlanden aan, en zelden zou dat nog een keer gebeuren.

Morele afwijzingen ten spijt bloeide in de eeuwen erna de handel in mensen, en de Republiek der Verenigde Nederlanden speelde daar een grote rol in. Tussen de 550.000 en 850.000 tot slaaf gemaakten zijn door Nederlanders verscheept en verkocht tot dit onmenselijke systeem formeel werd afgeschaft in 1863.

Slavernij in de kunst, toen en nu

Dit verleden is niet alleen in archieven terug te vinden, ook in de kunst vinden we er sporen van.
Een schilderij van een plantage met daarop tot slaaf gemaakte werkers, een bediende van kleur bij een rijke Nederlandse familie, een zwarte vrouw die op het punt staat verkracht te worden. Het zijn enkele voorbeelden van de verbeelding van slavernij in het verleden. Maar ook in het heden vindt het slavernijverleden zijn weerslag. In de moderne kunst zijn er genoeg uitingen die over dit onderwerp gaan, tegenwoordig vanuit een ander perspectief, een dat niet wit is.

Bureau Boeiend

Ook deze online kunstlezing wordt weer verzorgd door de enthousiaste en deskundige kunstkenners van Bureau Boeiend.

Nederland Leest

Centraal tijdens Nederland Leest in november staat het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl. Sonny Boy vertelt de levensgeschiedenis van de 19-jarige Surinaamse student Waldemar en een 40-jarige Hollandse getrouwde vrouw, die in 1928 verliefd op elkaar worden, een zoon krijgen (Sonny Boy), een pension in Scheveningen beginnen en in de Tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers in huis nemen.
Ook is er in het boek aandacht voor de geschiedenis van Waldemars voorouders in Suriname en de manier waarop de Duitsers in WO II tegen zwarte mensen aankeken.

Koop hier je deelnamebewijs