Verkiezing stadsdichter van Beverwijk

27 januari 2022 | nog nader te bepalen, afhankelijk van de dan geldende maatregelen

Natuur is dit jaar het thema van de Nationale Gedichtendag op donderdag 27 januari. Beverwijk is zoals gewoonlijk ook van de partij. Dit jaar in combinatie met de verkiezing van de Stadsdichter van Beverwijk. Dicht ook mee en word stadsdichter! ‘En, wat is natuur nog in Beverwijk?’

Thema Nationale Gedichtendag: Natuur

Donderdag 27 januari krijgen gedichten over natuur volop aandacht op radio, tv, scholen, via podcasts, social media en vele tientallen literaire sites.
Iedereen die stadsdichter van Beverwijk wil worden, legt zijn proeve af met een gedicht over de natuur.
De stadsdichter wordt nota bene voor de 21ste keer  gekozen, maar nu voor het eerst onder de vlag van de Bibliotheek.

Beverwijk en omgeving en de natuur?

Bij het thema Natuur schieten de poëzieliefhebber natuurlijk de beroemde regels van J.C. Bloem te binnen: 

Natuur is voor tevredenen en legen
En dan wat is natuur nog in dit land
Een heuvel met wat villaatjes ertegen
Een stukje bos ter grootte van een krant


Helemaal als je in Beverwijk en omstreken woont. Want het thema Natuur is hier een ‘hot’ item. We zitten bovenop een uniek en uitgestrekt natuurgebied, maar ook pal op de industrie. Beverwijk grenst aan strand, zee en duinen, heeft nota bene een polder voor vergezichten, maar ook dankzij het water van het vroegere IJ en het Noordzeekanaal veel industrie en volop bedrijvigheid. De een verafschuwt deze heikele mix, de ander roemt die juist, want hoe gevarieerd wil je het hebben?! Hoe dan ook, juist voor Beverwijkse dichters is dichten over natuur een uitdaging.

Ga los!

Ga los, willen we alle zondagsdichters dan ook meegeven. Ga los op het thema Natuur. Beschrijf de volheid van de lentes en zomers hier.
Of dompel je onder in de fenomenale zonsondergangen of grauwbruine nevels boven het duindorp. Leg je ademnood vast, of speel met de overdaad aan natuurschoon en variatie. Hoor hoe de nachtegaal hier zingt of hoe de onderbuik van de staalgigant voortdurend gromt. Ruik je een frisse wind of stinkende gassen?

Maak in ieder geval een gedicht over de voors en tegens van de natuur hier in deze streek. Mooi of lelijk, oud of nieuw, ‘ik wil hier weg’ of ‘ik wil hier sterven’. Weet jij met jouw gedicht de mensen te raken en een nieuw inzicht aan te leveren? Dan ben jij (of bent u) de stadsdichter 2022.

Naast je Natuur in Beverwijk-gedicht zien we nog graag een tweede gedicht van je tegemoet. Het onderwerp is vrij, maar graag wel met als uitgangspunt de stad. Stuur je twee gedichten vóór zondag 23 januari per e-mail naar: jtz@xs4all.nl. De jury bestaat net als andere jaren uit vertegenwoordigers van schrijvend en lezend Beverwijk.

Wat wordt van de stadsdichter verwacht?

Voor de goede orde: een stadsdichter maakt gedurende het jaar 2022 zes gedichten die de stad Beverwijk of haar inwoners tot onderwerp heeft. Behalve lokale roem wordt de dichter gelauwerd met veel aandacht en een bescheiden vergoeding.

De uitslag wordt 27 januari bekendgemaakt door wethouder Brigitte van den Berg.
Hoe en waar is afhankelijk van de dan geldende beperkende maatregelen.

Fotoverantwoording stadsdichterverkiezingsavond 2019 bij Café Camille – Copyright foto: Bert Giebels