Winter op 't Plein: De liefde in de (wereld)literatuur

15 februari 2021, van 14:00 tot 15:00 | Online lezing

Kosten: Gratis

Elke maandagmiddag een inspirerende lezing of gezellige workshop voor senioren! Voorlopig doen we dat online, omdat het niet in levende lijve kan. Maar ondanks dat is het gelukt om een leuk en afwisselend programma samen te stellen. Op 15 februari voeren Joni en Jaap je mee langs hoogtepunten uit de liefdesliteratuur.

Rond Valentijnsdag? Liefdesliteratuur!

Ruim 1500 jaar geleden werd 14 februari uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn. Tegenwoordig staat deze datum in het teken van de romantische liefde. Vandaag is de literatuurworkshop van neerlandica Joni Zwart en oud-leraar Nederlands Jaap Tesselaar dan ook geheel aan het thema ‘liefde’ gewijd.

Van de klassieke oudheid tot nu

Bekende en minder bekende verhalen passeren de revue. Hoe zat het ook alweer met Orpheus
en Eurydice, Tristan en Isolde, Paris en Helena, Julia en haar Romeo? In welke romans vindt een gebroken hart troost en herkenning? Hoe herken je, volgens Jane Austen (die nooit trouwde) een geschikte huwelijkskandidaat? Bij welke schrijvers vind je inspiratie voor een vurige liefdesbrief?

Ook verre liefdes(literatuur)

De literatuurtips beperken zich niet tot het Europese continent: Haruki Murakami (Norgwegian Wood) en Gabriel García Márquez (Liefde in tijden van cholera) en Nicole Krauss (De geschiedenis van de liefde) komen eveneens aan bod.

Liefde in andere kunsten

Daarnaast worden er ook uitstapjes naar toneel, poëzie, muziek en schilderkunst gemaakt.

Hoe werkt het?

Bestel een gratis toegangskaart via onderstaande knop.
Je volgt de workshop of lezing thuis op je eigen computer of tablet.
Je ontvangt op de dag van de workshop rond 10.30 uur een e-mail met de inloggegevens.
Heb je om 11.00 uur nog niets ontvangen, kijk dan in je spambox.

Let op, we kunnen de link alleen rechtstreeks toesturen aan degene die de kaartjes heeft besteld.
Heb je zelf kaartjes besteld voor iemand anders, stuur de e-mail met de link dan door.

Hulp nodig?

Je kunt altijd even bellen naar de bibliotheek (0251-228591). We helpen je graag.

Andere 'Winter op 't plein'-activiteiten in februari

Zing je mee met Rozemarijn? - 1 februari van 14.00 - 15.00 uur.

Arthur Japin over zijn nieuwste roman ‘Mrs Degas’ -  8 februari, van 14.00 - 15.00 uur.

Dansen in je eigen huiskamer – 22 februari van 14.00 - 15.00 uur.

Deze cadeautjes krijg je van …

De online lezingen en workshops in de reeks Winter op ’t plein zijn cadeautjes van Bibliotheek IJmond Noord, Centrum voor de Kunsten Beverwijk, Kennemer Theater en Stichting Welzijn Beverwijk. Want in deze sombere tijd kunnen we wel een opkikkertje gebruiken.

Schilderij

Het op deze pagina afgebeelde schilderij is getiteld Romeo and Juliet. Het werd in 1884 geschilderd door Frank Bernard Dicksee.

Fotoverantwoording

Public domain, via Wikimedia Commons.