Winter op 't Plein: Winter in de literatuur

18 januari 2021, van 14:00 tot 15:30 | Online leestafel. Docenten Joni Zwart en Jaap Tesselaar

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Elke maandagmiddag een inspirerende lezing of gezellige workshop voor senioren! Voorlopig doen we dat online, omdat het niet in levende lijve kan. Maar ondanks dat is het gelukt om een leuk en afwisselend programma samen te stellen.

De online lezingen en workshops zijn een cadeautje van Bibliotheek IJmond Noord, Centrum voor de Kunsten Beverwijk, Kennemer Theater en Stichting Welzijn Beverwijk, want in deze sombere tijd kunnen we wel een opkikkertje gebruiken.

Wat is er in januari te doen?


Winter in de literatuur
Bevroren rivieren, ijzige koude en een dik pak sneeuw dat alles dempt. En onder dat alles roert zich al het nieuwe leven, het volgende seizoen. De winter is een jaargetijde van uitersten: hard en zacht, kil en geborgen, einde en begin. Voor schrijvers en dichters is de winter veel meer dan een dankbaar decor. Soms is de kou zelf een personage, soms zorgt ijs voor een onverwachte wending, soms heeft sneeuw een diepere betekenis.  

Aan de hand van een grote stapel romans nemen Joni Zwart en Jaap Tesselaar je mee de kou in. Niet alleen internationale successen, zoals Smilla’s gevoel voor sneeuw (Peter Høeg), Sneeuw (Oran Pamuk), Winter (Ali Smith) en De lange winter (Coim Tóibín), maar ook een groot aantal Nederlandse werken passeert de revue. Daarbij komen zowel klassiekers als De avonden (Gerard Reve) en Hersenschimmen (Bernlef) als romans van een jongere generatie auteurs (Jaap Robben, Marieke Lucas Rijneveld, Franca Treur, Niña Weijers en Maartje Wortel) aan bod.  

Uitstapjes naar muziek en schilderkunst en naar andere genres als  poëzie, sprookjes en jeugdliteratuur zullen niet ontbreken. Na afloop van de workshop heb je een lange lijst met leestips en het gevoel dat buiten werkelijk alles onder een witte deken ligt. Want om met dichteres Tjitske Jansen te spreken: ‘Het moest maar eens gaan sneeuwen!' 

Wil je ook de online workshop Dansen in je eigen huiskamer op 4 januari bijwonen? Klik hier.

Wil je ook de online workshop Zing je mee? op 11 januari bijwonen? Klik hier.

Wil je ook de Online workshop Schatgraven in de poëzie op 25 januari bijwonen? Klik hier.

Hoe werkt het?

Bestel een gratis toegangskaart via onderstaande knop.
Je volgt de workshop of lezing thuis op je eigen computer of tablet.
Je ontvangt op de dag van de workshop rond 10.30 uur een e-mail met de inloggegevens.
Heb je om 11.00 uur nog niets ontvangen, kijk dan in je spambox.
Let op, we kunnen de link alleen rechtstreeks toesturen aan degene die de kaartjes heeft besteld.
Heb je zelf kaartjes besteld voor iemand anders, stuur de e-mail met de link dan door.

 

 

Hulp nodig? Je kunt altijd even bellen naar het Centrum voor de Kunsten (0251- 227673) of naar de bibliotheek (0251-228591). We helpen je graag.  2783

 

Winter op ’t Plein is een gezamenlijk initiatief van Bibliotheek IJmond Noord, Centrum voor de Kunsten Beverwijk, Kennemer Theater en Stichting Welzijn Beverwijk.

Illustratieverantwoording

De hierbij afgebeelde foto toont een omstreeks 1891 gemaakt schilderij van de beroemde Belgische schilder Emile Claus (1849 - 1924) getiteld De IJsvogels.
Het bevindt zich in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.