Fiets mee met Gijs en Aimée!

18 april 2019, van 20:00 tot 22:00 | vestiging Beverwijk

Kosten: toegang gratis, aanmelding via onderstaande link

Gijs van Middelkoop ontdekt samen met zijn Aimée de wereld op de fiets. In zijn boeken vertelt hij over zijn tochten door Amerika, Canada en Japan. In deze gratis lezing vertellen zij over hun vierde reis, door Australië.

Voordat hij besloot tot zijn (eerste) fietstocht, door Amerika, waren de sportieve prestaties van Gijs Middelkoop schaars. Tot de intensieve voorbereiding behoorden onder andere stoppen met roken. En, dat moet gezegd, een fietstocht van de Middellandse Zee naar Maastricht. Over deze en hun andere fietstochten van Gijs en Aimee schreef hij verschillende boeken.

Zijn eerste boek, Amerikanen fietsen niet, gaat over de coast-to-coast fietsreis die Aimée en hij maakten door de Verenigde Staten. Hij verhaalt over van fietspech tot tornadogevaar, het verblijf in eenzame en droge gebieden,
de Grand Canyon, de gekte van het gokken in Las Vegas en de beroemde gevangenis Alcatraz enzovoort.

In zijn tweede boek, Beren op de weg, vertelt Gijs over de avontuurlijke fietsreis door Canada en de Verenigde Staten. 
Ze gaan op pad, ondanks de beren, die op de fiets niet zo gemakkelijk te omzeilen zijn als met een auto. In dit boek ook de voor fietsreiziger herkenbare uitdagingen als vliegen met fiets, zware klimmen, heet weer, onweer, campingsanitair etc. Deze tweede reis heeft meer figuurlijke beren op de weg, in de vorm van een longembolie die Aimée oploopt. Ze huren een auto en gaan fietsdagtochten maken. Ze herstelt goed. Het weer zit echter niet mee, ze ontsnappen maar net aan zware overstromingen en aardverschuivingen. Maar het stel blijft optimistisch: 'We hebben geluk dat we juist hier pech hebben gekregen.' Anders zouden ze allerlei natuurmonumenten – die je geloof in schoonheid en goedheid herstellen – niet hebben bezocht.

In zijn derde boek, Japanners komen nooit te laat, vertelt Gijs over zijn belevenissen in Japan tijdens een tweetal tochten door het land. De eerste over het eiland Kyushu, met een uitstapje naar het eiland Yakushima, per fiets, de tweede door het drukke Honshu, slechts ten dele met de fiets. Hij schrijft over zijn voortdurende verwondering over de gedragingen van de Japanners, waarbij hij zijn gebrek aan kennis daarover de schuld geeft, maar later toch beter geïnformeerd blijkt te zijn. Samen met zijn Aimée reist hij door drukke steden, waar het verkeer toch verwonderlijk goed georganiseerd blijkt, over stille weggetjes en door gevaarlijke tunnels.

Het vierde boek, over de fietstocht naar Australie, verschijnt in oktober van dit jaar. In deze lezing dus vast de primeur in de vorm van door Aimée vertelde verhalen over hun avonturen, vergezeld door prachtige foto's.

Gijs van Middelkoop (1969) publiceerde eerder in nrc.next en het fietstijdschrift Tring.

Onder de bezoekers van deze lezing wordt en gesigneerd boek van een van de fietstochten verloot.

De lezing is gratis te bezoeken, graag wel even via onderstaande knop aanmelden zodat wij weten op hoeveel mensen wij kunnen rekenen.