De bibliotheekvestigingen Beverwijk en Heemskerk zijn weer open met aangepaste openingstijden! Meer informatie

Altijd al aan die schrijver willen vragen?

Gepubliceerd op: 9 juni 2020 14:09

Elke week organiseert een openbare bibliotheek uit Zuid-Holland het webinar 'Ontmoet Schrijvers Online' waarbij een lokale interviewer het eerste halfuur een gesprek voert met de schrijver. Vervolgens hebben de deelnemers van Ontmoet Schrijvers Online een half uur de tijd om hun eigen vragen te stellen.

De komende weken krijg je nog de kans om Eva Vriend (25 juni, Bibliotheek Katwijk) en Esther Gerritsen (2 juli, Bibliotheek Capelle) via een webinar te ontmoeten en vragen te stellen.

Eerder waren Alex Boogers (bekijk het interview), Paulien Cornelisse (interview niet beschikbaar), Splinter Chabot (bekijk het interview), Marijke Schermer (bekijk het interview) en Suzanna Jansen (18 juni, Bibliotheek AanZet - weblink naar interview staat hier binnenkort) al te gast.

Ontmoet Schrijvers Online vindt iedere donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur plaats via het Goto webinar systeem van de Koninklijke Bibliotheek. Om deel te kunnen nemen aan de webinars, kun je je aanmelden via de aanmeldingsknoppen op deze pagina. Na het aanmelden ontvang je de link naar het webinar in je mailbox.

Idee?: Lees van tevoren samen met je boekenclub een boek van de schrijver, zodat je tijdens het interview vragen kunt stellen over het boek dat je met z’n allen gelezen hebt. Ook als je niet bent aangesloten bij een boekenclub, ben je natuurlijk van harte welkom!

25 juni | Eva Vriend

Eva Vriend legt de pijn van de polder bloot in Eens ging de zee hier tekeer. Hierin beschrijft ze de levens van vier vissersfamilies rondom de Zuiderzee. Urenlang heeft ze gesproken met vissers op Urk, uit Volendam, Spakenburg, Harderwijk en Elburg. Als boerendochter uit de Noordoostpolder moest ze het vertrouwen winnen en dat leverde uiteindelijk prachtige verhalen op. Caroline van Egmond gaat met haar in gesprek over het veranderende landschap, het vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan, over tegenslag en veerkracht.

Eerder schreef Eva Vriend Het nieuwe land, over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland, waarvoor ze de Brusse-prijs en de Libris Geschiedenis Prijs won. Sinds 2016 werkt ze samen met het Zuiderzeemuseum aan het interactieve project Mijn Zuiderzee.

2 juli | Esther Gerritsen

Esther Gerritsen vertelt in De trooster het verhaal van Jacob, conciërge in een klooster, die een nieuwe gast onder zijn hoede krijgt. Hoewel hij probeert zich terughoudend op te stellen, verliest hij zich in de aandacht die hij krijgt.
Op haarscherpe wijze wordt deze relatie ontleed. Zoals Trouw schrijft: ‘Gerritsen palmt je in met haar observaties, dat talent om het menselijk streven en tobben in het onderlinge contact oh-zo precies weer tegeven. […] Zo helder soms dat het raakt aan een openbaring.’ Alek Dabrowski gaat daarover met haar in gesprek.

Gerritsen debuteerde met een verhalenbundel waarna zes succesvolle romans volgden. Elke volgende roman oogstte weer meer lof. Met De trooster werd ze ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. De jury was eensgezind: 'In deze roman laat ze zien hoe ver haar talent reikt en dat is ver.'