Winter / lente op ’t Plein in maart

Gepubliceerd op: 22 februari 2021 15:17

Elke maandagmiddag een inspirerende lezing of gezellige workshop voor senioren! Voorlopig doen we dat online, omdat het niet in levende lijve kan. Maar ondanks dat is het gelukt om een leuk en afwisselend programma samen te stellen. De online lezingen en workshops zijn een cadeautje van Bibliotheek IJmond Noord, Centrum voor de Kunsten Beverwijk, Kennemer Theater en Stichting Welzijn Beverwijk, want in deze sombere tijd kunnen we wel een opkikkertje gebruiken.

Wat is er in maart te doen?

Maandag 1 maart 14.00 – 15.00 uur Met nieuwe ogen (workshop kijken & doen)

Docent Marcel Fraij
Kunstenaar Marcel Fraij neemt je mee op ontdekkingsreis door je eigen kamer, huis of appartement. Met nieuwe ogen laat hij je kijken naar alledaagse spullen.
Nu we al zolang thuis zitten, hebben we alles in huis wel gezien. Maar is dat wel zo? Je kunt namelijk altijd opnieuw, met nieuwe ogen, naar je vertrouwde omgeving kijken.
Een leuke afwisselende workshop waar Marcel voorbeelden laat zien hoe kunstenaars daar mee omgaan en wat de natuur (het prieelvogeltje) doet. Maar we gaan vooral zelf aan het werk: anders kijken, ordenen, tekenen en fotograferen (kan met smartphone).

Lees meer

Maandag 8 maart 14.00 – 15.00 uur Workshop toneelschrijven

Docent Iris Stam
In deze workshop gaan we aan de slag met het schrijven van een monoloog: één personage alleen aan het woord. We laten ons inspireren door een schilderij of foto en fantaseren over wat het figuur op het kunstwerk zegt of denkt, wat zijn dromen en verlangens zijn, en welke geheimen en frustraties er onder de oppervlakte liggen.

Verder zullen we wat dieper ingaan op het ambacht van toneelschrijven, want hoe zorg je ervoor dat je geschreven tekst speelbaar is voor theater?

Iris Stam is toneelschrijver en theatermaker. Daarnaast geeft ze theaterles op verschillende Kunstencentra en scholen.

Lees meer 

Maandag 15 maart 14.00 – 15.30 uur Workshop korte verhalen schrijven

 

Docent Maria Genova
Zet jouw ideeën om in een leuk, grappig of spannend kort verhaal!
Het schrijven van een kort verhaal vergt een bijzondere techniek. Iedere zin moet er toe doen, de spanningsboog moet al vanaf de eerste zin duidelijk zijn. Stapsgewijs leren we jou hoe je inspiratie opdoet en deze inspiratie vervolgens omzet in een goed lopend verhaal. Een verhaal met een logische maar verrassende opbouw dat zich lekker leest en goed aansluit bij jouw doelgroep.

Lees meer

 

 

 

Maandag 22 maart 14.00 – 15.00 uur Een nieuw geluid in de literatuur

Docent Jaap Tesselaar
‘ Een nieuwe lente, een nieuw geluid..’ zijn de overbekende beginregels van het gedicht Mei. 
Geschreven door Herman Gorter op de grens van Velsen en Beverwijk, toen Gorter hier tijdelijk verbleef en uitzicht had op de lieflijk kabbelende Scheibeek. Gorter beloofde ons een nieuw geluid. En is het hem dat gelukt? In alle tijden en in alle windstreken claimen jonge schrijvers dat ze op de drempel staan van een nieuwe tijd en dat ze een nieuw geluid willen laten horen.
We nemen schrijvers van nu onder de loep en proberen uit te vinden of er sprake is van een nieuw geluid. 

Lees meer

Maandag 29 maart 14.00 – 15.00 uur Met schrijver Auke Hulst op reis door Amerika.

 

In een tijd waarin we ons nauwelijks nog kunnen herinneren hoe het was te reizen, neemt Auke Hulst (Kinderen van het Ruige Land) je mee op een literaire en muzikale reis naar Amerika. Hij vertelt verhalen over verschillende road trips door dat ingewikkelde en inspirerende land en speelt muziek die hoort bij zijn met de Bob den Uylprijs bekroonde boek Motel Songs én nieuwe liedjes die hij tijdens de corona-lockdown opnam. 

Lees meer