Boekentips

Nieuw: leestips van klanten en bibliotheekmedewerkers. Dit keer tien sciencefiction-favorieten van bibliothecaris Sipke Fluitman.

Veilg leven in een sciencefictionwereld / Charles Yu
Een aan lager wal geraakte hacker krijgt de opdracht om een ROM-schijf te stelen. OK, hij wordt gechanteerd, maar wat maakt dat uit? Zijn leven is een puinhoop, hij heeft niets meer te verliezen, dus laat hij zich manipuleren. Het boek verscheen in 1984, maar de wereld van George Orwell vinden we er niet in terug. Wel ideeën over implantaten, virtuele werelden (“the matrix”), kunstmatige intelligenties in een wereld waarin alles uit elkaar valt. Dit boek wordt gezien als het begin van het Cyberpunk-genre en kreeg twee vervolgboeken die ook zeer de moeite waard zijn: Biochips en Mona Lisa overdrive.

Zenumagiër – William Gibson (De Sprawl-trilogie, deel 1)
In andere werkelijkheden is Charles Yu gelukkig getrouwd en vader van een of twee kinderen of zorgeloos single. In deze werkelijkheid is Charles Yu een tijdmachinereparateur. Hij helpt bijvoorbeeld mensen die gestrand zijn in pogingen om hun verleden te veranderen. Ondertussen weerhoudt zijn eigen verleden hem ervan om zijn eigen keuzes te maken. Het is een kolderiek en inventief boekje waarin Charles vergezeld door zijn niet bestaande hond Ed en zijn onzekere boordcomputer Tammy in een spartaans hokje door de tijd vliegt op zoek naar zijn vader, een teleurgestelde uitvinder. Maar misschien gaat dit boek helemaal niet over tijdmachines.
Het is trouwens ook nooit geschreven, het was er opeens. En hopelijk heb je er iets aan in de sciencefictionwereld waarin jij je bevindt.

Bert en Bart redden de wereld / Tjibbe Veltkamp
Wat als je moeder je anti-alienwapens (een stofzuigerbuis en een gootsteenplopper) afpakt, net op de dag dat de buitenaardse wezens de aarde komen vernietigen? Bert en Bart raken geen moment in paniek. Ze hebben lang geoefend voor dit moment. Ze kunnen alle aliens aan. Als het hen eerst maar lukt om hun wapens terug te krijgen. Want het leger gaat zich er ook mee bemoeien en dat maakt de zaken er alleen maar erger op. Dit kinderboekenweekgeschenk van 2011 geneest iedereen die lezen saai
vindt. Groot en klein. Mens en Zurgh. Bert en Bart.

Het recht van de Radch / Ann Leckie

Op Zwart / Willem Bosch

Next / Michael Crighton

Heerlijke nieuwe wereld / Aldous Huxley

De Scherpschutter / Stephen King (Donkere Toren-serie)

Robocalypse / Daniel Wilson