Keuze van een klant

De bibliotheek start met een nieuw project: Keuze van een klant. Iedere maand geven wij iemand 100 euro om boeken te kopen die nog niet in onze collectie aanwezig zijn, maar waarvan hij of zij vindt dat deze daarin niet mogen ontbreken. U vindt deze nieuwe titels bij de Binnenkomers in de bibliotheek. Deze maand beginnen we met maar liefst twee personen die ieder 100 euro mogen besteden.

De keuze van Debora Vollebregt

Debora Vollebregt, 52 jaar en woonachtig in Wijk aan Zee.

Ik ben van huis uit muzikant en speel sinds mijn 11e viool. Naast dat ik directeur ben van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk, geef ik nog altijd
vioolles aan kinderen. Ik vind de ontwikkeling van muzikaliteit eigenlijk belangrijker dan het aanleren van technieken. Voor mij is muzikaliteit verhalen vertellen (of beleven) via muziek. Muziek maken kent net zoals boeken en films een spanningsopbouw en roept uiteenliggende emoties op. Het is niet voor niets dat er filmmuziek wordt gebruikt om het verhaal van een film te versterken. Ik vind het belangrijk dat de jeugd de kwaliteit om verhalen te vertellen leert aanspreken, of dat nu is in muziek zoals ik dat zelf doe, of met dans, beeldende kunst of theater.

 


foto gemaakt door Heleen Vink

Dit zijn mijn tips:

Gamestorming/ Dave Gray

In mijn werk bezoek je over de loop van tijd aardig wat studiedagen waar vernieuwingen binnen het onderwijs of de bedrijfsvoering standaard worden besproken aan de hand van flipover vellen, post-its en heel veel stiften. Het levert helaas niet altijd op wat je ervan hoopt. Ik ben denk ik niet de enige die huiverig wordt als ik die gele blaadjes weer zie liggen. Dat komt meestal omdat er niet goed is nagedacht over de meest geschikte vorm waarin je in de gegeven situatie met elkaar kunt brainstormen. Als ik, als leidinggevende, met mijn team op zoek ga naar nieuwe wegen raadpleeg ik eigenlijk altijd het boek Gamestorming. In dit boek staat voor iedere fase van een project, voor iedere groepsgrootte, voor iedere lengte van een bijeenkomst een speelse en uitdagende werkvorm waar je echt stappen mee kunt maken.

Lust,caution (DVD)

Deze Chinese film van de bekende regisseur Ang Lee heeft destijds enorm veel indruk op mij gemaakt. Even geen typische Hollywoodfilm of film in een buitenlandse setting waar toch weer de Westerling de held uithangt. De film is gebaseerd op het korte verhaal van Eileen Chang en speelt zich af ten tijde van de Japanse bezetting van Shanghai in de jaren 40. Een studente die is aangesloten bij het verzet begint een relatie met een hooggeplaatste Chinese collaborateur met als doel hem in een hinderlaag te lokken en te liquideren. Het loopt echter anders. Ik heb inmiddels meerdere Aziatische films gezien waarmee je een inkijkje krijgt in een ander gedachtengoed over relaties tussen mensen dan we hier in het Westen gewend zijn. Achter wat een masker van onverschilligheid lijkt, gaat een wereld van intense emoties schuil.

Mijn eerste bosatlas/ Tamara Bos

Ik ben van jongs af aan al gek van kaarten. Ik denk dat ik een jaar of 10 was dat mijn vader mij op vakantie vroeg om kaart te lezen in de auto omdat mijn moeder daar wagenziek van werd. Met Michelin kaart, Michelin gids en kampeergids op mijn schoot trokken we door Frankrijk. Zolang ik de kleinste wit gekleurde weggetjes en snelwegen meed, bezienswaardigheden met tenminste twee sterren en campings zonder stacaravans uitzocht, kreeg ik alle vrijheid om te bepalen wat we gingen bekijken en waar we ’s avonds onze tent opsloegen. Wat een fantastische manier om de wereld om je heen te ontdekken. Ik wil met Mijn Eerste Bosatlas de nieuwe generaties die opgroeien in een digitale wereld uitdagen uit te zoomen en weer het grote plaatje en de samenhang daarin te leren zien. En wat is er niet mooier dan bladeren door een atlas, verhalen te verzinnen bij al die bijzondere platen en misschien wel echt de vleugels uit te slaan op zoek naar verre oorden.

De keuze van Mirjam du Cloo

Mirjam du Cloo, 38 jaar, sinds 2016 directeur van het Cultuurhuis Heemskerk.
Ik woon met mijn man, 2 kinderen en 2 katten in Heemskerk. Lees graag in bad, bed en op het strand. Nu we samen met de bibliotheek in één gebouw zitten loop ik regelmatig even een rondje om te kijken welke nieuwe boeken er binnen zijn gekomen. Om van mijn kookboekenverslaving af te komen leen ik ze nu eerst bij de bieb, pas als ik er 5 recepten uit heb gekookt mag ik hem van mezelf kopen.
foto gemaakt door Karen Vleugel

Dit zijn mijn tips:

 

 

 

Verloren: een wonderkind zonder instrument / Min Kym

Ik las een interview met haar en was gefascineerd door de intense band die zij had met haar viool. Nadat de viool gestolen wordt kan ze eigenlijk geen muziek meer
maken. Ik ben daar onze viooldocenten en leerlingen beter door gaan begrijpen.

 

 

Wereldvrouwen: 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten / Katherine Halligan

Nu ik zelf kinderen heb, een jongen én een meisje, ben ik me bewuster van de rolmodellen die onze kinderen in boeken, films en op tv voorgeschoteld krijgen. Dit is een mooi voorbeeld van een kinderboek voor meisjes en voor jongens met portretten van 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten.

 

 

 

Dankboek: dagboek voor een tevredener leven / Ernst-Jan Pfauth

Ik vind dat De Correspondent goede boeken uitgeeft die je net even wat meer over een onderwerp doen nadenken. Dit boek bestaat maar voor 20% uit tekst, de rest is ruimte om zelf in te vullen waar je dankbaar voor bent, maar ik zet hem toch op de lijst. Ik geloof als je dankbaar bent en het leven positief benadert je veel gelukkiger en succesvoller wordt. Dit boek hebben wij met kerst cadeau gegeven aan onze vaste medewerkers, bestuursleden en vrijwilligers.

 

 

 

 

Hoe muziek werkt/ David Byrne

Een boek met essays over muziek, geschreven door een rockmuzikant. Veelzijdig en interessant; van filosofische theorieën tot hoe je praktisch je orkest gesponsord krijgt.

 

 

 

David Bowie: biografie van een superster / Wim Hendrikse

Een van de meest invloedrijke popsterren en kunstenaars. Die met zijn ongelofelijke talent en creativiteit laat zien dat jezelf steeds weer kan blijven vernieuwen. Getipt door onze zangdocente Claudette Beltman.

Ik wilde graag ook wat aandacht generen voor Slanker door kanker, geschreven door Siebe Wittebrood, de helaas overleden zoon van onze trompetdocent Martin Wittenbrood. Ik heb veel bewondering voor de positieve en krachtige Siebe en zijn familie. De helft van de opbrengst van het boek gaat naar een fonds voor de zoon van Siebe.