Juni

De bibliotheek geeft maandelijks 100 euro aan iemand om boeken of films te kopen die nog niet in onze collectie aanwezig zijn, maar waarvan hij of zij vindt dat deze daarin niet mogen ontbreken. U vindt deze nieuwe titels bij de Binnenkomers in de bibliotheek. Deze maand in vestiging Heemskerk:

De keuze van Glenda Mangnus

“Als kind was ik een echte boekenwurm: iedere week haalde ik vier nieuwe dikke pillen uit de bibliotheek. Ook in mijn puberteit vond ik het heerlijk om in de bibliotheek rond te snuffelen, cd’s te bekijken en tijdschriften te lezen. Helaas was de overgang van jeugdliteratuur naar Nederlandse literatuur voor de verplichte leeslijst een teleurstelling. Boeken over dementie (Hersenschimmen) en de tweede wereldoorlog (Het bittere kruid) waren een ver van mijn bed show. Ik las enkel nog omdat het moest. Pas toen ik Engelse literatuur ging lezen en voor mijn eindexamen Nederlands A.F.Th van der Heijden’s Tandeloze tijd cyclus las, had ik het leesvirus weer te pakken.
Nu als moeder van een 7 jarige dochter kom ik weer veel in de bibliotheek. Ook voor mezelf. Het is zo’n ontzettende rijkdom om allerlei boeken ter beschikking te hebben.
Door veel met mijn dochter te lezen ben ik me ook weer bewust geworden dat we in Nederland een ontzettend rijke kinderprentenboekencultuur hebben. Wat een kunstwerken zitten er toch tussen! Favoriet zijn bij mij toch wel de boeken van Ingrid en Dieter Schubert en daarnaast de boeken die door uitgeverij Christofoor worden uitgegeven, zowel qua vormgeving, inhoud als thematiek.
Ondanks de bezuinigingen op de bibliotheek kom ik er graag. Wel mis ik meer Engelstalige boeken voor volwassenen en kinderen. Aangezien mijn dochter tweetalig opgroeit mis ik dat wel eens. Het was best wel een klus om een selectie van boeken te maken. Er is zoveel te kiezen.”

De keuze van Glenda Mangnus:

 

Ecologisch tuinieren : handboek

Ik heb gekozen voor een lijvig naslagwerk over ecologisch tuinieren van Velt, een organisatie voor ecologisch leven en tuinieren bij onze Zuiderburen. Als beginnend tuinier met een tuin op Bickershof hoop ik hieruit veel te leren!

 

 

Confettiregen / Splinter Chabot

Daarnaast heb ik voor een boek gekozen waarin biseksualiteit een thema is. Dit omdat er weinig boeken in de collectie over zijn en omdat het maatschappelijk gezien een groep is die enerzijds veel met vooroordelen te maken heeft uit zowel de homo- als heterowereld. Anderzijds zijn veel biseksuelen als zodanig vaak onzichtbaar. Dit fenomeen heet bi-erasure. Eigenlijk wilde ik heel graag de serie “The bisexual” uit 2018 aan laten schaffen, omdat ik hier heel veel dingen uit herken, maar deze is helaas nog niet op DVD uitgekomen. Wellicht kan dit in de toekomst nog?!
Op aanraden van het netwerk Bi+Nederland heb ik uiteindelijk gekozen voor een boek dat net uit is waarin de hoofdpersoon zijn seksuele oriëntatie exploreert. 
Verder heb ik gekozen voor twee Engelstalige boeken, aangezien mijn voorkeur nog steeds uitgaat naar Engelstalige romans.

 

 

Flood of fire / Amitav Ghosh
Ik heb gekozen voor Amitav Gosh’ Flood of fire. Dit is het derde deel van een trilogie (de eerste twee delen zijn in het Nederlands terug te vinden in de collectie van bibliotheek IJmond Noord. De eerste twee delen heb ik met ontzettend veel plezier gelezen na mijn reis naar India in 2010. Historische romans die je meenemen naar een plek hier ver vandaan. Voor mij als cultureel antropoloog de goedkoopste en milieuvriendelijkste manier van reizen! Ik ben benieuwd naar dit vervolg.

 

 

 

 

 

Goodbye Barbary Lane / Armistead Maupin
Als laatste Goodbye Barbary Lane van Armistead Maupin. In zijn eerste 6 delen van Tales of the City analyseert Maupin de kracht en beperkingen
van verschillende sociale kringen in San Francisco. Vooral de samenhang en de hypocrisie binnen de homogemeenschap wordt kritisch weergegeven. De reeks vormt een uniek historisch document van de ontwikkelingen van de homogemeenschap in de Verenigde Staten: van de seksuele revolutie van de jaren zeventig, de impact van de aids-epidemie tot de verovering van een plaats in de maatschappij, aldus Wikipedia. Ik heb ze toentertijd gelezen na mijn verblijf van een maand bij mijn toenmalige vriendin in San Francisco.
Ik hoop dat meerderen zullen genieten van mijn keuze!