augustus

De bibliotheek geeft iedere maand 100 euro aan iemand om boeken of films te kopen die nog niet in onze collectie aanwezig zijn, maar waarvan hij of zij vindt dat deze daaraan niet mogen ontbreken. Je vindt deze nieuwe titels bij de Binnenkomers in de bibliotheek. Deze maand in vestiging Heemskerk:

De keuze van familie Mooij-van Gog

“De lezende familie bestaat uit: Wil Mooij (1951) getrouwd met Esther van Gog-Mooij (1968) en zoon Willem Mooij (2002). Wonende op de Oosterweg in Heemskerk.
De familie leest graag en afhankelijk van de beschikbare tijd, veel. Ze zijn alle drie lid van Bibliotheek IJmond Noord en Haarlem en kopen ook regelmatig boeken bij de boekhandel.

Wil is sinds 2 jaar met pensioen als docent van het ROC Nova College en leest naast de dagbladen meerdere boeken tegelijk. Zijn voorkeur gaat uit naar non-fictie. Biografieën leest hij graag net als maatschappijkritische boeken. (Momenteel ligt op zijn leestafel “De man die nee zei” over De Gaulle dit omdat we deze vakantie in de voetsporen van Napoleon en zijn navolgers gaan treden. Daarnaast leest hij “De eerste kruistocht” van Thomas Asbridge en “Hemelse mevrouw Frederike” over het leven Van F. Harmsen van Beek. Zij wordt tot één van de grootste dichters van Nederland gerekend en in de 50er jaren gaf zij in haar geërfde villa wilde feesten voor mede-kunstenaars waardoor zij ten onrechte wordt afgeschilderd als flodderdiva). Je kunt Wil niet gelukkiger maken dan hem een stapel boeken te geven, kopje koffie erbij, poes op schoot.

Willem begint na de zomervakantie aan zijn VWO examenjaar aan het Kennemer College. Zijn favoriete boek is “Hotel Europa” van Ilja Leonard Pfeiffer. Hij leest graag boeken over de geschiedenis van Europa. Al neemt hij de laatste jaren via filmpjes op internet meer kennis tot zich dan via boeken. Als klein jongetje heeft hij de Grijze jager serie met veel plezier gelezen, daarvoor Geronimo Stilton en natuurlijk is hij gestart met Jip en Janneke en Dikkie Dik.

Esther is relatiemanager van het Nova College. Daarnaast is zij actief in de MZR en ouderjaarlaag van de school van Willem dus veel tijd blijft er niet over om te lezen. Maar in de vakanties haalt zij die schade graag in. Haar voorkeur gaat uit naar fictie. Na een paar bladzijden is het al duidelijk of dit een lekkere doorlezer is of dat het een worsteling gaat worden. Het valt niet mee boeken te vinden die je niet meer weg wilt leggen en daar is Esther altijd naar op zoek. De boeken van Elena Ferrante; de Napolitaanse romans, heeft zij met veel plezier gelezen maar ook van Ian McEwan en Julian Barnes is zij fan. Esther is haar hele leven al lid van de bibliotheek. Eerst in Haarlem, haar geboortestad en sinds 19 jaar daarnaast van die in de IJmond. Met een uitgebreid abonnement kan je oneindig boeken en films lenen, heerlijk!”

 

Napoleon : de schaduw van de revolutie / Bart Van Loo
Een aanrader voor als je naar Frankrijk op vakantie gaat. In het boek komen veel gebeurtenissen voor waarvan het interessant is de plekken waar ze hebben plaatsgevonden of waar tochten langs zijn gekomen eens te bezoeken. Wij gaan dat deze zomer doen! Er zijn veel boeken geschreven over Napoleon maar dit boek is echt een aanrader omdat het een goed beeld geeft van de Franse revolutie waar op school eigenlijk maar weinig aandacht aan besteed wordt waardoor we er (te?) weinig van af weten. Terwijl dit onderdeel van de geschiedenis van grote invloed is geweest op onze huidige manier van leven en denken. Zo is het metrieke stelsel in die tijd door Europa verspreid en het centraal wetboek geldend voor het hele land in gebruik genomen waar ons huidige rechtssysteem op gebaseerd is.

 

Zelfverwoestingsboek : waarom we meer moeten stinken, drinken, bloeden, branden en dansen / Marian Donner
We leven in een tijd waarin we van alles moeten. Van onszelf en van anderen. Er wordt je van alles aangepraat. Dit boek is een pleidooi wat minder streng in de leer en voor jezelf te zijn. Nooit zijn er zo veel boeken, cursussen, YouTube-video's en Ted Talks geweest die ons vertellen hoe we een betere versie worden van onszelf: gezonder, gelukkiger, slanker en succesvoller. Als we maar ons huis opruimen, mediteren, falen als les zien, problemen als uitdagingen, in het nu leven en geen fuck geven, komt alles goed.
We geloven het, kopen het, proberen het: de zelfhulpindustrie is een van de grootste industrieën ter wereld. Maar ondertussen lijden steeds meer mensen aan depressies, angststoornissen en burn-outs, het medicijngebruik neemt explosief toe. Waarom? Omdat we nog steeds denken dat er iets mis is met ons, dat wij degenen zijn die moeten veranderen. Maar wat als de zelfhulpindustrie geen medicijn is, maar onderdeel van de kwaal?
Dit zelfverwoestingsboek is een oproep om de teugels te laten vieren, om strengheid te vervangen voor vergevingsgezindheid, om te falen, ongezond en lelijk te zijn, om af te wijken van de norm, ongegeneerd lief te hebben en om uiteindelijk, op die manier, jezelf te bevrijden.

 

Wat zingt daar? : vogelzang door het jaar heen / Dick de Vos
De bibliotheek heeft al een oudere versie in de collectie maar Esther hoopt dat veel lezers dit boek zo leuk vinden (na het geleend te hebben van de bieb) dat zij het zelf ook aanschaffen of cadeau geven. Met de aankoop van de gids steun je het werk van de vogelbescherming Nederland. Naast dat het een vrolijk boekje is qua uiterlijk is het een super leuk boek voor het hele gezin. Er staat werkelijk van alles in. Waarom vogels zingen, hoe ze dit leren, wanneer ze dat doen, dat je het beste in het begin van een nieuw kalenderjaar kunt beginnen met het leren herkennen van vogelgezang omdat dan alleen de koolmees zingt en zijn zang eenvoudig te herkennen is. Naast de prachtige tekeningen staat hun zang uitgeschreven in letters maar ook hier en daar in notenschrift voor de muzikaal onderlegde lezer. Neem dit boekje mee als je lekker in de duinen gaat wandelen of rond landgoed Marquette of Assumburg. Maar ook als je in de tuin of op het balkon zit komt dit boek van pas. Succes verzekerd er gaat een (vogel) wereld voor je open! 

 

Ik voel me in de hele wereld thuis : brieven / Rosa Luxemburg
De brieven in dit boek schrijft Luxemburg vanuit de gevangenis. Ze gaan over mooie herinneringen, dieren en bloemen die zij vanachter de tralies ziet, trouw, hoop en vriendschap. Zij schrijft vol moed en humor in soms poëtische zinnen. Zij wordt vooral geassocieerd met revolutie en strijd. Minder bekend is dat zij naast een dwarse denker een intens gevoel voor schoonheid had, doorzettingsvermogen en kracht en een brede belangstelling. Het boek geeft een beeld van een veelzijdige persoonlijkheid. Wellicht een mooie inspiratie hoe wij na de coronacrisis verder willen of moeten?