december

Deze maand in vestiging Heemskerk

De bibliotheek is gestart met een nieuw project: Keuze van een klant. Iedere maand geven wij iemand 100 euro om boeken te kopen die nog niet in onze collectie aanwezig zijn, maar waarvan hij of zij vindt dat deze daarin niet mogen ontbreken. Je vindt deze nieuwe titels bij de Binnenkomers in de bibliotheek. 
Wil je ook een keer meedoen aan de Keuze van een klant? Stuur dan een mail naar collectie@obijmond.nl.

De keuze van burgemeester Mieke Baltus

“Allereerst wil ik de bibliotheek hartelijk danken voor de uitnodiging om mijn keuze te mogen maken voor de aanschaf van enkele boeken of dvd’s. Tegelijkertijd ontstond er zo voor mij een enorm dilemma. Want welke boeken en of dvd’s kies je dan uit? Ik houd enorm van lezen. Het is voor mij de manier (naast wandelen) om heerlijk te kunnen ontspannen in een drukke werkweek. Ik had dus al snel een behoorlijke lijst met boeken en films samengesteld. Toch heb ik uiteindelijk een keuze kunnen maken. Ik heb het kunnen terugbrengen naar een lijst met vier boeken en één film, met als centraal thema: Engeland en Brexit.

Engeland is al jaren mijn favoriete vakantieland en ik zie dan ook met lede ogen aan dat het land uit de Europese unie gaat treden. Ik voel een grote verbondenheid met het land en met de mensen die er wonen en hoop dan ook van harte dat de Brexit er niet voor gaat zorgen dat er (letterlijk) een grote kloof tussen Nederland (en Europa) en Engeland ontstaat. Inmiddels is er al een aardige lijst zogenaamde Brexit-literatuur verschenen. De boeken van Ali Smith, die bij onze bibliotheek te leen zijn, kan ik van harte aanbevelen. Op een prachtige, bijna poëtische wijze schrijft zij over het huidige Engeland. Haar vierluik draagt de namen van de vier jaargetijden en hiervan zijn er inmiddels drie verschenen. Omdat de boeken reeds in de collectie van de bibliotheek zitten, hoef ik deze niet te kiezen. Dat maakt het gemakkelijk, maar ook weer een beetje moeilijk. Welke boeken en/of films kies ik dan wel?”

De keuze van burgemeester Mieke Baltus:

 

Klein Engeland / Jonathan Coe
Als eerste kies ik het boek van Jonathan Coe, ‘Klein Engeland’. Het boek speelt zich af in de periode van 2010 tot 2018 en volgt verschillende karakters tijdens deze periode op weg naar het Brexit referendum en de periode erna. Ondanks dat er veel humor in voorkomt is het ook een somber boek. De tegenstellingen tussen mensen worden steeds groter en scherper. Het is het verhaal van het hedendaagse Engeland in verwarring, met nostalgie, boosheid en groepsdenken.

 

 

 

 

The cockroach / Ian McEwan
‘The Cockroach’ van Ian McEwan is het volgende boek. Ik ben een enorme fan van deze schrijver. Alles wat hij schrijft wil ik meteen lezen. Dit boek, of liever gezegd boekje, is nog maar net uit. Het is een kort verhaal over Brexit, zonder dat dit woord er ook maar één keer in voorkomt. Het is een politieke satire in de traditie van Kafka en gaat over de premier van Groot Brittannië die op een ochtend wakker wordt uit een ongemakkelijke droom. Hij blijkt een enorme verandering te hebben ondergaan. Na een onbeduidend vorig leven waarin men van hem walgde is hij opeens de belangrijkste man van het land. Dit boek is (nog) niet vertaald in het Nederlands, dus vandaar de Engelse versie, maar dat maakt het lezen van deze satire des te smakelijker.

 

 

Tea with the dames (DVD)
Dan iets heel anders en toch ook weer niet. ‘Tea with the dames’ is een prachtige dvd met mooie interviews met vier Britse diva’s uit de film- en tv-wereld. Een heerlijke huiselijke en ontspannen film met soms openhartige uitspraken. Ik ben een groot fan van Judi Dench en Maggie Smith. De laatste vind ik weergaloos goed als the Dowager Countess in Downton Abbey. De dames laten ook een heerlijke zelfspot zien waar we nog veel van kunnen leren. Dit is Engeland op zijn best en waar ik zo van houd.


 

 

 

Zeg niets : moord en verraad in Noord-Ierland / Patrick Radden Keefe
Waarom maakt Europa zich toch zo druk om de zogenaamde ‘backstop’ in de Brexitdeal? Het is te ingewikkeld om even in een paar zinnen uit te leggen, maar heeft alles te maken met de relatieve vrede die er op dit moment in Noord-Ierland heerst na het Goede Vrijdagakkoord. Een harde Brexitt - met dus een harde grens in Ierland - zou de oorlog en terreur tussen de protestanten en katholieken weer doen oplaaien. Hoe verschrikkelijk die oorlog was en waarom het ook nooit meer
zou mogen terugkeren, is te lezen in het boek ‘Zeg niets’ van Patrick Radden Keefe. Een meeslepend boek dat je vanaf het begin tot eind geboeid houdt. Een aanrader voor wie er meer over wilt weten.

 

 

Ach, Engeland : wij en onze overburen : van Bonifatius tot Brexit / Peter Brusse
Tot slot, het boek ‘Ach, Engeland’ van voormalig Londen-correspondent Peter Brusse. Hij heeft veel kennis van het land en van de Engelsen en op zijn eigen, soms humoristische, wijze schrijft hij hier aan de vooravond van de Brexit over. Het is tegelijk een geschiedenisles, waardoor je kennis weer wordt opgefrist en waarna uiteindelijk maar één conclusie mogelijk is: Engeland mag dan uiteindelijk uit de EU treden, maar Nederland en Engeland zijn door de eeuwen heen zo met elkaar verbonden, dat vlak je met zo’n besluit niet zomaar uit. Juist dat is voor mij als Engeland liefhebber dan weer een hele geruststelling.