Juli

De bibliotheek geeft iedere maand 100 euro aan iemand om boeken of films te kopen die nog niet in onze collectie aanwezig zijn, maar waarvan hij of zij vindt dat deze daaraan niet mogen ontbreken. Je vindt deze nieuwe titels bij de Binnenkomers in de bibliotheek. Deze maand in vestiging Beverwijk:

De keuze van Betty van der Hoeven

“Na mijn pensionering bij het Nova College ben ik in de bibliotheek een aantal leesgroepen gaan leiden, twee voor anderstaligen en een voor laaggeletterde Nederlanders. Taal is de sleutel voor alles: als je nieuw in een land komt en je deel wilt uitmaken van de maatschappij, zul je de taal moeten beheersen. En ben je Nederlander, maar kun je niet goed lezen, dan heb je het moeilijk. De stap om naar een leesgroep te komen is voor die laatste groep best lastig. Faalangst speelt een grote rol. Maar door een goede sfeer te creëren, waarbinnen de mensen zich vertrouwd en gerespecteerd voelen, wordt die vanzelf overwonnen.

Van jongs af aan ben ik een leesfanaat. Ik heb al met diverse leesactiviteiten meegedaan, onder andere aan een spel waarbij je bestaande teksten aanvult en die van anderen beoordeelt. En op dit moment doe ik mee met het wereldliteratuur-spel dat mijn schoonzoon is begonnen. De bedoeling is om van elk land ter wereld (het zijn er 198) een boek te lezen dat door een auteur uit dat land is geschreven en ook in dat land speelt. Zo leer je veel over diverse culturen. Ik heb er al heel veel gelezen, maar een aantal boeken krijg ik maar niet te pakken, en daartoe word ik nu door de bibliotheek in de gelegenheid gesteld.

De eerste drie boeken zijn een aanvulling op mijn wereldliteratuurlijst:”

 

De verloren patiënten van dokter Andrés Miranda / Alberto Barrera Tyszka
(Venezolaanse schrijver)

Andrés Miranda is een ervaren arts die er geen moeite mee heeft patiënten mee te delen dat ze uitbehandeld zijn. Maar als zijn vader nog maar kort te leven heeft kan hij dat niet en hij besluit met hem op vakantie te gaan, in de hoop dat het hem in de ontspannen sfeer van het vakantieoord wel zal lukken.

 

 

 

 

De bewoonde vrouw / Giocondo Belli
(Nicaraguaanse schrijver)

Een vrouw raakt betrokken bij de guerrillabeweging in een Latijns Amerikaans land. Ze komt in gewetensconflict en beseft dat een uitbarsting van geweld onvermijdelijk is.

 

 

 

 

Bolero in de nacht / Mayra Montero
(Cubaanse schrijfster)

Op dezelfde dag waarop in New York een maffiabaas bij een kapper wordt vermoord, ontsnapt er uit een dierentuin in Havana een nijlpaard dat tijdens zijn vlucht wordt doodgeschoten. Een Cubaanse journalist vermoedt dat er tussen die twee sterfgevallen een verband bestaat. Het boek is een op ware feiten gebaseerd verhaal, over het verlies van onschuld, over de geheimen van het mysterieuze Havana aan de vooravond van de revolutie.

 

 

 

Wittgensteins minnares / David Marksons

Een vrouw is alleen achtergebleven op aarde. Alle mensen en dieren zijn verdwenen met achterlating van boeken, voertuigen en kleding. Vechtend tegen eenzaamheid en waanzin neemt zij haar intrek in een huis aan het strand en beschrijft alles wat in haar opkomt op een typemachine.


 

 

 

 

Niemand vertelt je hier ooit wat / Erik van Nieuwenhuizen

Een man snapt niet hoe hij, terwijl hij altijd gezond was, gedeeltelijk verlamd in een zorginstelling is beland. Waarom mag hij geen contact met de buitenwereld. Na een reeks incidenten gaat hij op zoek naar mogelijkheden om buiten de muren van de instelling weer een eigen leven op te bouwen. Dat confronteert hem met pijnlijke waarheden over zichzelf en de maatschappij waarin hij leeft. Kafkaësk!

 

 

 

Grappen voor de schutters / Mazen Maarouf

Een bundel verhalen die spelen in oorlogsgebied, vanuit het perspectief van een jongen. De verhalen balanceren op de grens van realiteit en fantasie. Het titelverhaal moet verteld worden aan de schutters van de militie, in ruil voor hun bescherming. Dit boek kreeg de Al-Mutaqa Prize, een prijs voor het Arabische korte verhaal.