november

Deze maand in vestiging Beverwijk:

De keuze van Nelleke van der Lelij

“Mijn eerste kennismaking met een bibliotheek was als jong meisje boeken lenen in een kerk, bruin gekafte boeken voor 10 cent. Mijn leraar Nederlands op de MMS las vaak zo leuk voor en hij maakte me enthousiast voor literatuur, ik had geen hekel aan mijn Nederlandse boekenlijst.
Als 17-jarige heb ik de opleiding bibliotheek gedaan in combinatie met praktijk. Ik heb ook een aantal jaren in een gezinsvervangend tehuis voor kinderen met een verstandelijke beperking gewerkt, ging regelmatig met een aantal bewoners naar de bibliotheek en een van de bewoners waar ik mentor voor was, is al jaren trouw lid van de bibliotheek in Haarlem.
Onze drie dochters lezen ook graag en zijn lid van een bibliotheek. Ik heb in de bibliotheek mooie projecten kunnen doen om het leesplezier te bevorderen. Boek aan huisdienst voor ouderen, klassenbezoeken Heliomare en De Vrijheit in Wijk aan Zee, strandbibliotheek, literaire diners in Sonnevanck, literaire ontmoetingen in het Kennemer Theater, themalezingen organiseren in samenwerking met andere organisaties en natuurlijk de bezoekers in de bibliotheek enthousiast maken voor een boek. Maar ook de collectievorming was een inspirerende taak. Lezen is zo heerlijk en de bibliotheek is en blijft een fantastische ontmoetingsplek voor jong en oud. Inmiddels ben ik alweer 2 ½ jaar met pensioen”

Dit zijn mijn tips

Het boek van Emma: roman / Emma Reyes
Het boek begint op een vuilnisbelt, over een jong meisje dat opgroeit in totale armoede. Emma Reyes bracht haar jeugd door in Bogota, in een kamer zonder ramen, zonder water met slechts haar vindingrijkheid om zichzelf en haar zus in leven te houden.  Verlaten door haar moeder komen ze na vele omzwervingen terecht in een nonnenklooster. Ongeletterd en in alles onwetend over de buitenwereld, ontsnapte Emma op 19-jarige leeftijd. Ze kwam uiteindelijk terecht  in de kunstenaarskringen van Parijs. Ze was bevriend met o.a Frida Kahlo en gold als een fascinerende vrouw en geweldige verhalenvertelster. Emma Reyes ontmoette de Colombiaanse historicus Germán Arciniegas en hij moedigde haar aan haar kinderjaren op papier te zetten. Vertel je verhaal in brieven aan mij. Hij liet ze lezen aan de
Colombiaanse Garcia Marquez. Toen ze in 2003 op 84-jarige leeftijd overleed, was zij  bekend als schilder en liet 14 kisten vol papieren achter. Pas in 2012 zijn de beginbrieven uitgegeven en in 2018 vertaald in het Nederlands. Een schrijnend, ontroerend en rauw portret, vanuit het kind beschreven.  Lees vooral ook het nawoord, dan hoop je dat er nog meer brieven uitgegeven worden over de periode na haar vlucht.

Of de oleander de winter overleeft/ Stefan Popa
Auteur Stefan Popa vangt het vergeten Aroemeense volk in literatuur, net voordat dat dreigt te verdwijnen. Hoofdpersoon Pitu, oud burgemeester van het dorp Crushuva moet sterven. En dat terwijl hij nog zoveel heeft om voor te leven. Zijn dochter, Samarina; zijn dorp, Crushuva, het hoogste en mooiste punt van Macedonië; en zijn volk, de Aroemenen, met hun eigen taal - Romaans met Griekse invloeden - dat nog springlevend is. Nog wel. Ze zijn door iedereen vergeten, hoewel zij de Balkan hebben gemaakt tot wat die is. Zij zíjn de Balkan. Pitu probeert om te gaan met de grillen van het heden en grijpt levenslustig terug op zijn verleden en dat van zijn volk. Want pas als de einddatum is vastgezet, kom je het leven echt tegen. ‘Het is een ontroerende verhaal van een man die gaat sterven en een volk dat aan het vervagen is en tegelijkertijd over het loslaten en verliezen van alles wat je lief is, over onze sterfelijkheid en identiteit die niet altijd vanzelfsprekend op een volgende generatie zal overgaan. Popa (1989), van Roemeense afkomst, studeerde journalistiek en is werkzaam als journalist/copywriter. In zijn dankwoord geeft hij aan al lang met
dit onderwerp rond te lopen. Sinds het moment dat hij in het Pindosgebergte verdwaalde en daar een Aroemeense vrouw om de weg vroeg. Ze sprak geen Grieks, maar tot zijn verbazing verstond hij haar. Het boek is genomineerd voor de Halewijnprijs 2019. Popa neemt je mee op reis door de Balkan en door zijn beeldende beschrijvingen waan je je ook daadwerkelijk daar, het is bijna een les geschiedenis en aardrijkskunde. Hij vlecht historische feiten en eigentijdse fictie in elkaar en is daardoor niet altijd makkelijk om te lezen. Ik heb het boek voor mijn Boekenclub gelezen.

De eeuw van Gisèle: mythe en werkelijkheid van een kunstenares / Annet Mooij
Een biografie over de schilderes Gisèle van Waterschoor van der Gracht (1912-2013). Zij was de dochter van een Amsterdamse patriciër en een Oostenrijkse barones. Via Adriaan Roland Holst, met wie ze een kortstondige relatie had, leerde ze in het begin van de oorlog de Duitse dichter Wolfgang Frommel kennen. Een flink deel van deze bibliografie is gewijd aan de leefgemeenschap die Frommel stichtte en die door Gisèle werd gefaciliteerd. In deze club ‘Castrum Peregrini’ ging een volstrekt humorloze, elitaire schoonheidscultus hand in hand met seksueel misbruik. Gelukkig besteed Mooij ook voldoende aandacht aan het kunstenaarschap van Gisèle, haar relatie met burgemeester d’Ailly en de vele wijzen waarop zij steeds van haar leven een sprookje probeerde te maken. Annet Mooij, biografe, portretteert haar niet als willoos slachtoffer van Frommel maar maakt duidelijk dat ze hem en zijn kompanen nodig had om haar eigen mythe te creëren. Ik lees graag op zijn tijd een biografie over kunstenaars, schrijvers of waargebeurde verhalen over sektes, het intrigeert me altijd. Dit boek is een combinatie over het leven van een kunstenaar en een sekte. Na het lezen van een recensie in de Volkskrant staat dit boek op mijn verlanglijst.  

Heaven on earth (DVD)
Vervolg op ‘As it is in heaven‘
‘As it is in Heaven’ is een Zweedse film uit 2004. De muziek werd geschreven door Stefan Nilsson die hiervoor een nominatie voor beste componist kreeg op het Europees Filmfestival in 2005. De film was de best bezochte film in Zweden. De film gaat over dirigent Daniel Daréus die om de wereld toert met zijn wereldberoemde muziekstukken en staat dag na dag op het podium. Tot hij een hartaanval krijgt en hij het doktersadvies krijgt zeer rustig aan te doen. Hij keert terug naar zijn geboortedorp en neemt een andere naam aan om zijn aanwezigheid geheim te houden. In die tijd van bezinning moet hij onder ogen zien dat zijn carrière slechts een vlucht was uit zijn ongelukkige jeugdjaren. En dat terwijl hij juist weer woont tussen dezelfde mensen van toen. Ik vond het toentertijd een aangrijpende film, ik hield het niet droog. Bij toeval kwam ik er pas achter dat er een vervolg bestaat. In ‘Heaven on earth’ zien we hoe het verder gaat in het Noord-Zweedse dorp Ljusåker na de dood van Daniel Daréus. Ik ben heel benieuwd!