Toen in...

Geschiedenis beleef je (ook) in de bibliotheek!

Bibliotheek IJmond Noord wil samen met musea, historische verenigingen en archieven onze lokale geschiedenis en erfgoed toegankelijk en beleefbaar maken voor een breed publiek. Dit doen wij onder meer door het presenteren van fysieke en digitale informatie over het erfgoed en het organiseren van lezingen en activiteiten.  

De kast Toen in IJmond Noord

De vestiging in Beverwijk en Heemskerk beschikken over een kast Toen in IJmond Noord waarin een collectie boeken over de historie van onze regio staat. Dit zijn onder andere informatieve boeken over historische onderwerpen, prenten, kaarten en ansichten, atlassen en uitgaven van historische verenigingen. Deze boeken worden uitgeleend. Bekijk de collectie hier.

Collectie Museum Kennemerland

Elk boek uit de volledige boekencollectie van Museum Kennemerland is nu in de catalogus van onze bibliotheek te vinden. Als u specifieke boeken zoekt over de historie van Kennemerland en de IJmond kan het zijn dat u via onze catalogus verwezen wordt naar het museum. Bij het museum bestaat over het algemeen de mogelijkheid om op een afgesproken tijdstip het door u gewenste boek in te zien.

Historische informatie via de multitouchtafel

In een gezamenlijk project van de Historische Kring Heemskerk, Museum Kennemerland en het Prentenkabinet Van der Linden is een interactieve (historische) kaart met historisch markante punten in Wijk aan Zee, Beverwijk en Heemskerk ontwikkeld. De basis vormt een kaart van de noordelijke IJmond waarop door middel van aanraakpunten allerlei belangrijke historische objecten uitgelicht kunnen worden. Zo worden foto’s, teksten, films en kaarten getoond van bijvoorbeeld de kastelen, forten, kerken, monumenten en dijken in Heemskerk, Beverwijk en Wijk aan Zee.

Deze kaart geeft informatie over de lokale historie, een waardevol stuk cultureel erfgoed!

Voor ouderen die hun dorp of stad in de loop der jaren hebben zien veranderen, valt heel wat te herkennen. Ook voor jongeren die weleens willen weten hoe hun dorp of stad er vroeger uit zag, is deze interactieve kaart heel uitnodigend.

Wilt u meer weten over deze historische kaart op de multitouchtafel? Of wilt u die graag eens gedemonstreerd zien? Neem dan contact op met Aafke Vlaanderen Oldenzeel, per e-mail of telefonisch via 0251-225891.

Informatiescherm in Vestiging Heemskerk

In onze vestiging in Heemskerk staat bij de afdeling Geschiedenis een digitaal scherm met daarop onder andere verwijzingen naar activiteiten en informatie over de regionale geschiedenis. Via dit scherm kunt u ook de websites van onderstaande instellingen en verenigingen raadplegen.

*foto beschikbaar gesteld door Museum Kennemerland