De VoorleesExpress zoekt vrijwilligers

Lijkt het je leuk om juist nu een kind te ondersteunen met taal? De VoorleesExpress Beverwijk is ook tijdens coronatijden actief.

De VoorleesExpress ondersteunt Beverwijkse gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar die moeite hebben met taal door middel van voorlezen en taalspelletjes. Zo breiden de kinderen hun woordenschat uit en ontwikkelen ze hun taalgevoel. Bovendien ontdekken ze, samen met hun ouder(s), hoe leuk (voor)lezen is. 

Als vrijwilliger van de VoorleesExpress geef je een kind met een taalachterstand extra aandacht. Je spreekt twintig keer af met een vast gezin op een samen af te spreken dag en tijd. Dat kan bij hen thuis, in de bibliotheek of online. Samen met de ouders ga je op zoek naar leuke manieren om de taalontwikkeling te stimuleren.

Voorlezen kan met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM op veilige wijze plaatsvinden. 

Ben je 18 jaar en ouder en heb je interesse, meld je dan aan als VoorleesExpress vrijwilliger.

Wat doet een voorlezer?

  • Wekelijks voorlezen: Als voorlezer lees je wekelijks (20 weken, 1 uur per week) voor aan kinderen met een taalachterstand bij hen thuis.
  • Kennismaking met taal: Als voorlezer laat je kinderen en hun ouders kennismaken met interactief voorlezen, boeken en taalspelletjes.
  • Begeleiding:  Vooraf krijg je een training en daarnaast is er regelmatig gelegenheid om met andere  voorleesvrijwilligers in gesprek te gaan en tips en ervaringen uit te wisselen.

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze vrijwilligersfunctie, neem dan contact op met Floor Braber, projectleider VoorleesExpress van Bibliotheek IJmond Noord: voorleesexpress@obijmond.nl