Wil jij taalvrijwilliger worden?

Met zoveel laaggeletterden in Nederland begrijp je wel dat er heel veel mensen nodig zijn die laaggeletterden en anderstaligen helpen om beter Nederlands te leren.

Fijn dat je interesse hebt om vrijwilliger of taalmaatje te worden. Als taalvrijwilliger zet je je in om anderen te helpen met lezen, schrijven, rekenen en/of omgaan met de computer.

Hulp op maat

Je kunt als vrijwilliger op verschillende manieren mensen helpen vaardiger te worden in spreken en schrijven en het begrijpen van informatie. Je begeleidt bijvoorbeeld een deelnemer een-op-een als taalmaatje of begeleid een leesgroep voor laaggeletterden of anderstaligen. Je kunt hierbij gebruik maken van de oefenboeken en andere materialen die in de bibliotheek aanwezig zijn.

Training voor taalvrijwilligers

Als taalvrijwilliger ben je een belangrijk onderdeel van de aanpak van laaggeletterdheid. Dankzij jouw inzet krijgen deelnemers extra begeleiding op het gebied van lezen en schrijven, rekenen of omgaan met een computer. Deelnemers profiteren het meest als ze op de juiste manier worden begeleid en met geschikte lesmaterialen werken. Daarom volg je voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger een korte en leuke training waarin je leert hoe je dit doet.

Basistraining

Tijdens deze basistraining krijg je informatie over de doelgroep en hoe volwassenen leren. Je leert vooral hoe je laaggeletterden begeleidt bij het leren lezen en schrijven, spreken, rekenen of omgaan met een computer. Je oefent bijvoorbeeld met het voorbereiden van een bijeenkomst voor de deelnemer(s). Ook maak je kennis met geschikt lesmateriaal en een startpakket. De training bestaat vaak uit drie of vier dagdelen en wordt overdag en ’s avonds gegeven.

Ervaringen

Wil je weten hoe is het om taalvrijwilliger te zijn? Op deze site hoor je de ervaring van diverse mensen die ook al taalvrijwilliger werken. 

Meld je aan!

Wil jij ook taalvrijwiliger worden en de basistraining volgen? Meld je dan nu aan en stuur een mail naar taalhuis@obijmond.nl.
Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de startdatum en de locatie (bij jou in de buurt) van de training