Online kunstlezing Frans Hals

28 februari 2024, van 20:00 tot 22:00 | Online vanuit huis

Kosten: € 5,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Eigenlijk behoeft Frans Hals weinig introductie. Hij liet een groot oeuvre na, zijn werk is in vooraanstaande Nederlandse collecties te vinden en hij stond op het biljet van tien gulden.

De meeste mensen denken bij de naam Frans Hals bovendien al snel aan zijn stijl: losse streken met het penseel en rozige, lachende gezichten.

Portretten

Frans Hals werd in 1582 geboren in Antwerpen, maar na de val van de stad voor de koningsgezinde troepen, kwam het gezin in Haarlem. Daar werd Frans Hals in 1610 lid van het gilde en specialiseerde zich in portretten. Voor Haarlemse schutterijen maakte hij meerdere groepsportretten, maar hij schilderde ook regenten, echtelieden en anonieme mensen (zgn. tronies).

Toen hij in 1666 overleed, was hij een bekende man. Hij had met zijn stijl meerdere collega’s beïnvloed en zelfs postuum zou zijn roem een lang leven beschoren zijn. De losse schilderstijl en de soms ongedwongen composities vielen namelijk in de smaak bij de negentiende-eeuwse impressionisten.

Tentoonstelling in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum toont tussen 16 februari en 9 juni zo’n 50 werken van Frans Hals, waarvan het grootste deel bruiklenen uit andere collecties zijn. In deze lezing leiden we het leven en het oeuvre van Frans Hals bij u in en halen ook schilderijen aan die niet op de tentoonstelling hangen. Bovendien laten we werk zien van Hals’ collega’s, zoals Adriaen Brouwer, Judith Leyster en Johannes Verspronck.

Bureau Boeiend

Ook deze online kunstlezing wordt weer verzorgd door de enthousiaste en deskundige kunstkenner Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend.
Je volgt deze lezing online op je PC, laptop of tablet. Op de dag van de lezing ontvang je in de ochtend een mail met een link waar je 's avonds mee kunt inloggen.

Koop hier je deelnamebewijs voor deze lezing!