Presentatie over Straattaal - Boekenweek 2025

Donderdag 13 maart 2025, van 19:30 tot 20:30 | vestiging Heemskerk

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Kom meer te weten over het ontstaan en gebruik van straattaal.

Boekenweek 2025 – Je moerstaal

De 90e Boekenweek vindt plaats van woensdag 12 tot en met zondag 23 maart 2025. De Boekenweek is hét leesfeest van ons allemaal. De jaarlijkse campagne brengt lezers in beweging naar de bibliotheek en boekhandel.

Thema van de Boekenweek 2025

In een boek kun je op reis gaan, andere werelden ontdekken. Maar in taal kun je juist ook thuiskomen. Als woorden vertrouwd en echt voelen, als personages praten zoals jij: dan is taal je moerstaal. Dat is dan ook het thema van de 90e Boekenweek.

Je moerstaal kán de taal zijn van je moeder. Maar dat hoeft niet. Voor veel auteurs en lezers is Nederlands niet hun eerste taal, maar wél hun moerstaal. Plat of kak, straattaal of streektaal, dialect of ABN … Je moerstaal is de taal waarin je spreekt, schrijft, zingt, dicht, vloekt, juicht en liefhebt.

Presentatie over Straattaal door Khalid Mourigh

Een afgeleide van 'je moerstaal' is straattaal. Straattaal is een taal ontstaan door woorden uit verschillende culturen en talen.

In deze presentatie over straattaal bespreekt Khalid de herkomst van verschillende straattaalwoorden en de talen die hierbij een rol spelen, zoals Marokkaans-Arabisch, Berbers en Surinaams. Straattaal is een dynamische vorm van taal die beïnvloed wordt door diverse culturele en linguïstische stromingen. Khalid geeft voorbeelden van woorden zoals “doekoe” (uit het Engels) en “wollah” (uit het Marokkaans-Arabisch), en legt uit hoe de betekenis van sommige woorden door de tijd heen kan veranderen. Om de presentatie interactief te maken, heeft Khalid een quiz waarin deelnemers straattaalwoorden leren en de oorsprong van deze woorden ontdekken. Dit helpt niet alleen de betekenis van woorden te begrijpen, maar ook de invloed van verschillende talen op straattaal.

Accenten

Een belangrijk aspect van straattaal is het Marokkaans-Nederlandse accent, dat ontstaat door de interactie tussen het Nederlands en de Marokkaanse talen. Dit accent beïnvloedt niet alleen de uitspraak, maar ook de zinsopbouw, wat straattaal onderscheidend maakt van het Standaardnederlands. 

Straattaal en Standaardnederlands

Daarnaast bespreek ik de verschillen tussen straattaal en Standaardnederlands. Straattaal is informeler en creatiever, wat soms leidt tot grammaticaal onjuiste zinnen volgens de regels van het Standaardnederlands. Dit kan een uitdaging vormen voor diegenen die het Standaardnederlands moeten beheersen, zoals in het onderwijs of op de werkvloer.

Meer over Khalid Mourigh

Khalid Mourigh is taalwetenschapper en schrijver met een antropologische en taalkundige achtergrond. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar Marokkaans Nederlandse straattaal.

Wil jij erbij zijn?

Voor deze presentatie hoef je je niet aan te melden.