De keuze van Carla

De bibliotheek geeft regelmatig iemand de gelegenheid om maximaal 100 euro te besteden om boeken of films te kopen die nog niet in onze collectie aanwezig zijn, maar waarvan hij of zij vindt dat deze daarin niet mogen ontbreken. Je vindt deze nieuwe titels bij de Binnenkomers in de bibliotheek. Deze keer in vestiging Beverwijk:

De keuze van Carla Visser

“Tot 1 oktober was ik directeur van deze geweldige bibliotheek. Je bent dan omgeven door veel medewerkers met liefde voor lezen én omgeven door boeken, films en tijdschriften. Tips over prachtige boeken komen bijna automatisch bij je terecht. Dat voorrecht heb ik nu niet meer en daarom was ik blij en vereerd dat ik mee mocht werken aan de ‘Keuze van een klant’. Nu kan ik mijn tips delen met heel veel andere lezers! De bibliotheek heeft een grote collectie, maar toch lukte het me om een lijstje samen te stellen van boeken die de bibliotheek niet (meer) had.”

 

 

Paddeltje, de scheepsjongen van Michiel de Ruyter / Johan H. Been
Paddeltje wordt scheepsjongen van Michiel de Ruyter. Tijdens zijn eerste reis wordt hij gevangen genomen door een zeerover en moet hij als slaaf aan het werk. De slavenhandel is een belangrijk onderdeel in het boek. Paddeltje maakt veel spannende avonturen mee en aan het einde van het boek wordt hij gered door Michiel de Ruyter en mag hij als vol matroos op het schip aan de slag. Dit boek, uit 1908, heeft mij aan het lezen gebracht. Toen ik onlangs de Batavia, een replica van de Oost-Indiëvaarder, bezocht moest ik gelijk weer aan Paddeltje denken! Het boek is ook verfilmd.

 

 

 

Moord in de pastorie / Agatha Christie
Ik lees graag detectives en de bibliotheek heeft daar een ruime keuze in. Aan de basis staat voor mij nog altijd Agatha Christie. Haar eerste Miss Marple-boek is ‘Moord in de pastorie’. In het bekende dorpje St. Mary Mead wordt in de pastorie de rijke kolonel Protheroe vermoord. Er zijn veel verdachten, maar Miss Marple weet samen met de dorpsdominee de moordenaar te ontmaskeren. Het boek werd in 1986 verfilmd met Joan Hickson in de rol van Miss Marple.

 

 

 

 

Tweesprong : Zuid-Afrikaanse memoires / André Brink
Andre Brink heeft veel boeken geschreven over de apartheid (prachtig, ga ze lezen!). Dit boek is een terugblik op zijn leven dat zich grotendeels in Zuid-Afrika afspeelde. Hij groeide op in een klein, blank plaatsje. De spanning tussen zwart en blank was altijd aanwezig. Racisme en apartheid vormen de achtergrond van zijn leven. Samen met Breyten Breytenbach streed hij tegen apartheid. Hij heeft gevochten tegen censuur, tegen apartheid en alle onrecht door middel van het woord: "Een land kan niet van je houden. Het kan je hooguit nodig hebben. Dat is met mensen net zo."

 

 

 

2 states : the story of my marriage / Chetan Bhagat
Als India-fan lees ik regelmatig Indiase auteurs. Chetan Bhagat schrijft op een luchtige manier over de moderne Indiase maatschappij. Jongeren herkennen veel in zijn boeken en hij is populair in India. Bhagat schrijft met veel humor in dit boek over zijn eigen huwelijk. Ananya en Krish worden verliefd op elkaar en willen trouwen. Maar daar moet dan wel de hele familie van allebei van overtuigd worden. De diverse staten in India verschillen sterk in regels en gebruiken. Krish komt uit de Punjab en Ananya uit een traditioneel Tamil huishouden in Zuid-India. Dat levert bijzondere situaties op! Veel van zijn boeken zijn in Bollywood verfilmd.

 

 

 

The atlas of beauty : women of the world in 500 portraits / Mihaela Noroc
Ik houd van fotograferen en van mooie fotoboeken. De Roemeense Mihaela Noroc trok er met backpack en camera op uit om vrouwen van over de hele wereld te fotograferen. Ze fotografeert hen in hun natuurlijke omgeving, op markten, in het regenwoud, in een stad of thuis. Ze laat daarmee zien dat schoonheid overal is, ongeacht rijkdom, kleur of sociale status. Je ziet de schoonheid van allerlei culturen en tradities van deze tijd. En je blijft kijken!