De keuze van Ronald

De bibliotheek geeft regelmatig iemand de gelegenheid om maximaal 100 euro te besteden om boeken of films te kopen die nog niet in onze collectie aanwezig zijn, maar waarvan hij of zij vindt dat deze daarin niet mogen ontbreken. Je vindt deze nieuwe titels bij de Binnenkomers in de bibliotheek. Deze keer in vestiging Heemskerk:

De keuze van Ronald van Dalfsen

‘Ik ben Ronald van Dalfsen, meer dan dertig jaar werkzaam in de aannemerij, servicegerichte bouwmarkten en bouwmaterialen-, hout- en ijzerwarenhandels in Heemskerk en Uitgeest en omgeving. Naast deze werkzaamheden en mijn gezin neemt tegenwoordig ook het boekvertalen een deel van mijn tijd in beslag. Ik kreeg de kans om een begin te maken met het vertalen van het literaire werk van de Canadese wereldreiziger, muzikant, auteur en avonturier Neil Peart (1952-2020) naar het Nederlands. Afgelopen november verscheen ‘Ghost Rider: over helende wegen’ bij uitgeverij Ahvô Braiths.’

Ghost rider : over helende wegen / Neil Peart

Neil Peart was meer dan veertig jaar drummer bij de progressieve rockband Rush. Van kinds af aan was Peart een fervent lezer en al snel ontwikkelde hij zich tot vaste tekstschrijver van de band. Zijn teksten behoren tot de meest gewaardeerde in het genre en als drummer wordt hij door veel van de allergrootsten tot de allergrootsten gerekend. Zijn motivatie, zijn doorzettingsvermogen en zijn wil om zoveel mogelijk inzichten op te doen door middel van lezen, reizen, het voeren van goede gesprekken en zich tot het allerlaatst blijven interesseren voor vele onderwerpen maakten van Neil Peart een unieke persoonlijkheid en een fantastisch verhalenverteller. 
Zijn werk verdient het om gelezen te worden. Liefhebbers van Geert Mak, Paul Theroux en Michael Palin komen volop aan hun trekken, maar ook fans van bijvoorbeeld Jack London en Ernest Hemmingway. Cesar Zuiderwijk van Golden Earring (vriend en collega van Peart) heeft in 2020 het voorwoord geschreven en schrijft o.a.: “Toegankelijk voor iedereen, niet alleen voor drummers of Rush-fans, maar voor iedereen die van een mooi verhaal houdt.” Ghost Rider verscheen oorspronkelijk in 2002 en was Neils tweede wereldwijd gepubliceerde reisverslag.

 

 

The Masked Rider : cycling in West Africa / Neil Peart
In mijn keuze heb ik naast Ghost Rider ook zijn eerste reisverslag opgenomen, zij het in het Engels.

 

 

 

 

 

I heard the owl call my name / Margaret Craven
Dit is één van de boeken die door Neil Peart in Ghost Rider wordt genoemd en greep mij persoonlijk erg aan. Het betreft een situatieschets waarin verhaald wordt over de relatie tussen enkele ‘nieuwkomers’ in de V.S. en enkele oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. 

 

 

 

 

 

De gast uit het Rifgebergte : het leven van een Marokkaanse arbeider / Khalid Mourigh
Ik vind dat dit boek een plek verdient bij ons in de bibliotheek. Khalid vertelt het verhaal dat zijn grootvader meemaakte als Marokkaanse gastarbeider in het Nederland van de jaren vijftig, zestig en zeventig. Een in mijn ogen heel belangrijk, boeiend en aangrijpend verhaal. Ook dit zou je als een situatieschets kunnen zien. Ik hou daarvan, vind het leerzaam, mooi en interessant. 

 

 

 

 

Vacuüm / Oscar Spaans
Oscar Spaans komt uit de omgeving Kennemerland en schetst in Vacuüm 18 volstrekt uiteenlopende situaties die wat mij betreft vallen in de categorie ‘Ook dit speelt zich dus gewoon bij ons om de hoek af.’ Oscar is een groot talent en weet mijn aandacht keer op keer vast te houden. Zijn schetsen zijn verhelderend, humoristisch en soms schokkend. Gaat dat lenen, gaat dat lezen!’