De keuze van Willem Melgers

De bibliotheek geeft regelmatig iemand de gelegenheid om maximaal 100 euro te besteden om boeken of films te kopen die nog niet in onze collectie aanwezig zijn, maar waarvan hij of zij vindt dat deze daarin niet mogen ontbreken. Je vindt deze nieuwe titels bij de Binnenkomers in de bibliotheek. Deze keer in vestiging Beverwijk:

De keuze van Willem Melgers

“Door de enorme lijst van reeds aanwezige boeken in de bibliotheek is het best moeilijk om nog nieuwe parels aan te dragen. Maar ik heb er 3 gevonden die absoluut van toegevoegde waarde zijn.
Niet alleen voor de bieb, maar zeer zeker voor mensen die net als ik op zoek zijn naar de objectieve wetenschappelijke waarheid achter allerlei spirituele, fysiologische en antropologische dogma’s en stromingen en de (commerciële) claims die hier uit voortgekomen zijn.
Omdat ik denk dat het nieuwe (bewuste) holistische zijn heel veel dingen verheldert en synchroniseert kies ik voor titels die dat deels uitlichten.”

 

 

Het nieuwe ademen / James Nestor
Wat je eet, hoeveel je traint en hoe jong je bent is lang niet zo belangrijk als dat wat we allemaal, elke dag, onbewust doen: ademen. Er is niets essentiëler voor onze gezondheid en ons welzijn dan in- en uitademen, zo’n 25.000 keer per dag.

 

 

 

 

Activeer je nervus vagus: een revolutionair antwoord op stress- en angstklachten, trauma en een verminderde immuniteit / Luc Swinnen
Lange tijd zochten we het antwoord op stress- en angstklachten in onze hersenen. Recent onderzoek toont aan dat we verder moeten kijken dan dat. Cruciaal is de nervus vagus, die door je hele lijf loopt en in contact staat met al je organen. Geen wonder dat je stress en angst in je hele lijf kunt voelen. Het goede nieuws is: je kunt via diezelfde nervus vagus ook positieve boodschappen aan je lijf geven. Verbinding maken met anderen is daarvoor cruciaal. Dit inzicht ligt aan de basis van het baanbrekend werk van de Amerikaanse neuropsychiater Stephen Porges. Stressexpert Luc Swinnen vertaalt zijn inzichten naar heel concrete handvatten die de nervus vagus positief stimuleren. Zo kun je stap voor stap je veerkracht versterken, je angst verminderen en stressgerelateerde klachten een halt toeroepen. 

 

 

 

 

Angstvrij : doe wat aan je angsten voor ze jou wat aandoen / Robert L. Leahy
Prof. dr. Robert Leahy is één van de meest gerenommeerde cognitief therapeuten worldwide. Hij blaast het rookgordijn weg over iets waar ieder mens bewust of onbewust door geleid wordt, maar wat mijns inziens tevens onze grootste drive is en de motor achter onze evolutie en de wereld.