Februari

Deze maand in vestiging Heemskerk

De bibliotheek is gestart met een nieuw project: Keuze van een klant. Iedere maand geven wij iemand 100 euro om boeken te kopen die nog niet in onze collectie aanwezig zijn, maar waarvan hij of zij vindt dat deze daarin niet mogen ontbreken. Je vindt deze  nieuwe titels bij de Binnenkomers in de bibliotheek. Wil je ook een keer meedoen aan de Keuze van een klant? Stuur dan een mail naar collectie@obijmond.nl.

De keuze van Maria Genova

Maria Genova is onderzoeksjournalist en schrijfster van diverse bestsellers.  
“Ik lees heel veel boeken en de laatste tijd lees ik ook veel manuscripten, om ze te redigeren voordat ze verschijnen. Dan zie je dat daar prachtige boeken tussen zitten en ik ben altijd benieuwd of een boek een succes wordt. Dat hangt helaas niet altijd van de kwaliteit af. Sommige mooie boeken blijven gewoon onontdekt, vooral als ze in eigen beheer zijn uitgegeven. Dan is het veel moeilijker om je boek in de boekhandel te krijgen. Als je geen gigantisch aantal volgers op social media hebt, blijft het boek onbekend. En dan hopen veel schrijvers op een positieve recensie van Biblion en dat het boek in de bibliotheken komt. Maar niet alle boeken worden gerecenseerd. De meeste schrijvers willen helemaal niet rijk worden, ze willen gewoon dat hun boek goed gelezen wordt. Ik kan inmiddels van mijn boeken leven, maar elk jaar is het een feestje als ik een bericht krijg hoeveel duizenden lezers mijn boeken bij de bibliotheek geleend hebben. Dat gun ik iedereen en vooral de schrijvers die in eigen beheer uitgeven, want die hebben het extra moeilijk. Daarom heb ik bij mijn keuze juist naar dat soort boeken gekeken.”

 

De keuze van Maria Genova

 

Palimpsest : de geheime oorsprong van de islam / Jack van Weimar
Dit boek werd winnaar van de Alice Indie Boekprijs 2019 voor kleine uitgevers. Ik was daar heel blij mee, want dat was een van de boeken die ik had geredigeerd en die een enorme indruk op me heeft gemaakt. Ik begreep heel goed waarom de schrijver anoniem wilde blijven. Het is een thriller, maar wel gebaseerd op wetenschappelijke feiten, over de oorsprong van de islam. Extremisten zullen daar zeker niet blij mee zijn. Ik denk dat het voor veel lezers een eye-opener is wat ze allemaal lezen. Ook over hoe jonge mannen gehersenspoeld worden om hun leven op te offeren als terrorist.   

 

 

 

De rest van de waarheid / Jagritta Olthof
Het belangrijkste voor mij in een thriller is de spanning en dat ik tot op het laatste moment niet kan raden hoe het zit. Jagritta Olthof is wat mij betreft
de koningin van de plotwendingen. Ik denk dat ze een van de schrijfsters is die gaat doorbreken. Ik heb dat twee jaar geleden voorspeld bij een andere schrijfster, Gaby Rasters, toen ik een boek van haar las. Ik signeerde een boek voor haar met deze boodschap. Onlangs plaatste ze een foto op Facebook dat het klopte wat ik voorspeld had, dat haar nieuwe boek een bestseller is geworden. Niet dat ik helderziende ben, maar het is altijd tof als talent en doorzettingsvermogen beloond worden.  

 

 

 

Routeplanner door de jungle van kanker / Evelien van der Werff
Nu zijn er duizenden boeken over kanker geschreven, deze nare ziekte overkomt ook heel veel mensen, maar dit vond ik een van de mooiste boeken niet alleen qua vormgeving, maar ook qua toon. Heel lichtvoetig en toch heel informatief. De schrijfster heeft haar best gedaan om al die zin en onzin van het internet over kanker van elkaar te scheiden en dat is onwijs veel werk. Het boek maakt zijn titel ‘Routeplanner door de jungle van kanker’ helemaal waar. Het is heel compleet en toch overzichtelijk. Ik denk dat veel mensen er iets aan hebben in moeilijke tijden, de toon is zo ontzettend fijn en positief.  

 

Het leukste aan het feit dat je boeken en dvd’s voor de bibliotheek mag uitzoeken, is dat je ontdekt dat de bibliotheek meer heeft dan je denkt. Ik had een aantal boeken op mijn lijstje dat de bibliotheek al had, maar het meest verrassende vond ik dat de bibliotheek ook de dvd’s van Mr. Robot had. Ik wilde deze serie
al een tijdje zien, maar Netflix had het niet en zelfs 'on demand’ kon ik het niet simpel regelen. Tot mijn grote verrassing heeft de bibliotheek de afleveringen van complete seizoenen!  Wat ik over deze serie heb gehoord is dat het superspannend is en ook heel realistisch. Het gaat over onze digitale toekomst, die al begonnen is. Nu deze dvd afvalt, zet ik er iets voor in de plaats wat ik in eerste instantie niet in mijn hoofd had.

Hoe schrijf je een bestseller? : met 101 onmisbare tips en de meest gemaakte fouten / Maria Genova
Zoals ik aan het begin van dit stukje zei: elke schrijver wil vooral dat al zijn boeken gelezen worden en ik zag dat de bibliotheek 1 van mijn boeken niet heeft: ‘Hoe schrijf je een bestseller?’ Eigenlijk een beetje gek, want ik geef momentele elke maand een cursus in de bibliotheek aan mensen die een schrijversdroom hebben en de belangstelling bleek veel groter dan verwacht. Heel veel mensen hebben een verhaal te vertellen en dit boek kan ze inspiratie geven, maar ook heel veel praktische tips. Ik heb ongeveer honderd boeken over het vak van het schrijven gelezen voordat ik dit boek publiceerde. Ik wilde het meest praktische en leesbare boek over het schrijverschap maken. Het is aan de lezer of dat gelukt is. Ik hoop dat het heel veel mensen inspireert die al een tijdje met het idee
rondlopen om zelf te gaan schrijven. Schrijven is het mooiste wat er is, dat je iets blijvends achterlaat. Maar al die schatten zouden waardeloos zijn zonder lezers, daarom is de bibliotheek de grootste schatbewaarder. En heel tof dat jullie gewone lezers de kans geven om boeken aan te bevelen, zo kan het grote publiek ook onontdekte schatten ontdekken.