Boekenweek 2025 - Je moerstaal

De 90ste Boekenweek is hét leesfeest van ons allemaal. De jaarlijkse campagne brengt lezers in beweging naar de bibliotheek en boekhandel.
Je moerstaal - Thema van de Boekenweek 2025
In een boek kun je op reis gaan, andere werelden ontdekken. Maar in taal kun je juist ook thuiskomen. Als woorden vertrouwd en echt voelen, als personages praten zoals jij: dan is taal je moerstaal. Dat is dan ook het thema van de 90e Boekenweek.
Je moerstaal kán de taal zijn van je moeder. Maar dat hoeft niet. Voor veel auteurs en lezers is Nederlands niet hun eerste taal, maar wél hun moerstaal. Plat of kak, straattaal of streektaal, dialect of ABN …
Je moerstaal is de taal waarin je spreekt, schrijft, zingt, dicht, vloekt, juicht en liefhebt.
Activiteiten
Natuurlijk organiseert de Bibliotheek leuke en boeiende activiteiten aansluitend bij het thema Je moerstaal:
- Op donderdag 13 maart ontvangen wij in onze vestiging in Heemskerk taalwetenschapper en schrijver Khalid Mourigh, die ons meer vertelt over straattaal en het ontstaan ervan. Mourigh is auteur van het onlangs verschenen boek Denkend aan Hollands, waarin hij onderzoek doet naar straattaal en wat dat betekent voor de Nederlandse taal.
- Op dinsdag 18 maart vanaf 10.00 uur in vestiging Beverwijk geeft Hanaa een taalles in haar moerstaal Arabisch.
- Op dinsdag 18 maart (Beverwijk) en woensdag 19 maart (Heemskerk) wordt er voorgelezen in andere talen aan kinderen van 0-5 jaar;
- Op dinsdag 18 maart bezoekt Tommy Wieringa ons voor een literaire ontmoeting in het Kennemer Theater
- De enthousiaste leden van De Boekenier zitten woensdag 19 maart om 10.00 uur in vestiging Heemskerk klaar voor de Boekenproeverij. Praat met hen mee over boeken in het thema van de Boekenweek en boeken uit de Boekenweek top 25. Heb je zelf een boek dat aansluit bij het thema van de Boekenweek 'Je moerstaal' dan vinden zij het heel leuk als je daar iets over wilt vertellen.
Het Boekenweekgeschenk
Ter gelegenheid van de 90e Boekenweek is een oude traditie in ere hersteld: net als vroeger mochten alle schrijvers van Nederland en Vlaanderen een novelle insturen. Een vakkundige jury beoordeelde welk verhaal het beste is. Dát verhaal is De krater van Gerwin van der Werf, het Boekenweekgeschenk van 2025.
De krater – Gerwin van der Werf

Ik begreep niet dat een ruimtesonde vijfentwintig miljard kilometer kon reizen in een halve eeuw, en dat wij om de haverklap moesten tanken en niet eens meer thuis zouden komen.
Eden is met haar twee broers op weg naar een meteorietkrater, ergens in Duitsland. Ze heeft een missie: haar jongste broer redden. Benjamin heeft een depressie, Johnny een rijbewijs. Benjamin weet alles van sterren en meteorieten, Johnny weet de weg – hopelijk. En Eden? Die zit ertussenin. Altijd ertussenin.
Gerwin van der Werf (1969) is schrijver, recensent en columnist. In 2010 won hij met zijn gedicht 'Misbruik' de Turing Gedichtenwedstrijd. Datzelfde jaar debuteerde hij met Gewapende man, waarna hij nog zes romans schreef. Zijn werk werd voor meerdere prijzen genomineerd, waaronder de Libris Literatuur Prijs en Beste Boek voor Jongeren. Naast fictie publiceerde hij twee bundels met columns en verhalen over het onderwijs.
Bij aankoop van boeken ter waarde van ten minste € 15 krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau van de boekhandel. Maar er is méér!
Boek bij het Boekenweekthema
Paulien Cornelisse schrijft dit jaar de uitgave bij het Boekenweekthema. In Hèhè onderzoekt zij met humor en bevlogenheid de Nederlandse taal. Verkrijgbaar in de boekhandel voor € 5,25.
Boekenweekgedicht
Sholeh Rezazadeh schreef het Boekenweekgedicht van 2025 in het thema ‘Je moerstaal’. Het gedicht werd onthuld in de Mezza van 9 maart.
Boekenweek top 25
Naast het Boekenweekgeschenk en de jaarlijkse thema-uitgave staat ook de Boekenweek Top 25 centraal. Hiermee helpen bibliotheek en boekhandel lezers kiezen uit de mooiste boeken bij het thema.