En de nieuwe stadsdichter is … Mattijs Reinen

Gepubliceerd op: 24 december 2022 11:47

Donderdag 22 december werd tijdens de jaarlijkse avond van de stadsdichterverkiezing aan dichters en publiek in café Camille bekendgemaakt wie voor 2023 de nieuwe, drieëntwintigste stadsdichter van Beverwijk is.

De drie inzendingen van Mattijs

Met allereerst zijn winnende stadsgedicht:

Beverwijkers gluren bij de buren
Ezels rennen rondjes om hun eigen rotonde
Velsenaren als kaarten dicht op de borst
Eigen identiteit, geen eenheidsworst
Rechtdoorzee maakt ons blij
Wijk aan Zee'ers passen hier goed bij
IJmuidenaren delen dezelfde rook
Kanaaltje ertussen, dan dulden wij die ook

 

Nimby in Wuku
Allemaal anders
Enorm eigenwijs
Selectief samen
Begrijpelijk behouden
Ongrijpbaar opstandig
Tomeloze trouw

 

Steven Zaal

Nu ik je weer zie
Herken ik je lijf
Met nieuw elan
En verweerde glorie

Even was je de mijne
Voor je geruisloos
Via de achterdeur
Zou verdwijnen

Ouders paasbest op de bank
Wegsluipen kon niet meer
Beleefd maar even knikken
Een hoofd vol restjes drank

Oude vormen bleven
Hielden plek naast nieuwe
Een zilten wind laat
Frisse ontdekkers zweven

Een one night stand
Werd vrienden voor het leven


Mattijs over zijn gedichten en inzendingen voor deze verkiezing

Ik ben 44 en woon al mijn hele leven in Beverwijk. Sinds de zomervakantie geef ik les op Heliomare, het voortgezet speciaal onderwijs vmbo/havo in Heemskerk. Mijn initiatief Het Verborgen Tekstmuseum bestaat iets langer dan tien jaar. Ik ben gaan schrijven toen ik met Young Art Text en later De Verhalendames gedichten op maat ging schrijven op festivals, bruiloften en andere plekken met leuke mensen. Mijn leerlingen waren bezig met een toets. Ik heb een timer van 20 minuten ingesteld op mijn telefoon en de gedichten voltooid. Hoewel de ideeën voor de ingestuurde gedichten dus al langer in notitieblokjes rondhingen, zijn ze in korte tijd geschreven. Dat helpt enorm tegen uitgestelde beslissingen en het eindeloos blijven schaven aan een gedicht.

 

Lees hier een interview met Mattijs

De verkiezingsavond

Donderdag 22 december werd tijdens de jaarlijkse avond van de stadsdichterverkiezing aan dichters en publiek in café Camille bekendgemaakt wie voor 2023 de nieuwe, drieëntwintigste stadsdichter van Beverwijk is.  

Even na negenen leidden de presentators Fransje Boot en Isa van Klaveren de avond in met een boeiende uitleg over de jurering en over wat van een stadsdichter wordt verwacht.

Daarna droegen de dichters hun heel diverse ingezonden gedichten zo boeiend mogelijk voor.
De jury trok zich daarna kort terug voor een tweede jurering, waarbij het voordragen werd meegewogen. Ook nu bleek: een goed voorgedragen gedicht wordt daarvan als het ware vaak nog beter. En een gedicht dat je leest geeft soms een verrassend andere indruk dan een gedicht dat je wordt voorgedragen.

En de winnaar is ...

Rond half elf las wethouder voor cultuur Teun-Jan Tabak het mooie juryrapport aan de dichters en het publiek voor, waarna hij de winnaar bekendmaakte en hem van harte feliciteerde. Uit Teun-Jans handen ontving Mattijs Reinen een mooie bos bloemen in aanloop naar wat hopelijk een bloemrijk dichtersjaar zal zijn.

Er waren dit jaar in vergelijking met veel eerdere jaren wat minder deelnemers.
Toch bleef er ter beoordeling genoeg van goede kwaliteit over, zo bleek de juryleden al snel.
Meer dan voldoende om op de voorgaande dinsdagavond bij de (altijd serieuze) eerste beoordeling aardig wat stof tot nadenken en discussie te hebben. Oefening baart kunst, zo bleek; te oordelen naar de inhoud van de eerst geanonimiseerde gedichten deden deze keer duidelijk dichters mee die al heel wat jaren dichtten. Dat vermoeden bleek juist. Ook deden ze bijna allemaal al eerder mee; alleen de winnaar was hier een nieuweling. 

De deelnemers waren ...

Naast Mattijs deden dit jaar Merel Hensbergen, Tineke Jippes, Janet Kleiberg, Janneke Methorst, Maxim Aafjes en Paul Jurriens mee.

De jury

De jury bestond uit wethouder voor cultuur Teun-Jan Tabak, de initiatiefnemer tot het stadsdichterschap Jaap Tesselaar, Fransje Boot en Isa van Klaveren, beiden voorheen actief voor Young Art en Jan Smorenburg van Bibliotheek IJmond Noord. Stadsdichter 2022 Doris Schyns en Jacky de Vries van literair tijdschrift Roetz jureerden eerder die week op afstand mee. 

Bedankt!

Hartelijk dank aan iedereen die aan dit mooie initiatief bijdroeg, als dichter, jurylid of organisator, in persoon of financieel.

Begin alvast met dichten en doe volgende keer mee

Graag tot komend jaar, als ook jij meedoet en erbij bent tijdens een waarschijnlijk ook dan weer boeiende en gedenkwaardige avond.